Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 10.03.2023

Γυναίκες με Φωνή – μέρος B΄

Οι Mondine ήταν χορωδίες γυναικών που εργάζονταν στους ορυζώνες της Βόρειας Ιταλίας. Γεννήθηκαν από τη χειραφέτηση των γυναικών της εργατικής τάξης και την αντίσταση στον πόλεμο. Τα τραγούδια τους αφηγούνται ιστορίες σκληρής και κακοπληρωμένης εργασίας, αγάπης, πολέμου, βίας και καταπίεσης και της ανάγκης για πολιτική συνείδηση.

Η βιολονίστα Silvia Tarozzi και η τσελίστα Deborah Walker στην πρόσφατη δισκογραφική τους εργασία «Canti di Guerra, di lavoro e d‘amore» ανασκάπτουν και επανερμηνεύουν τα τραγούδια αυτά, μεταμορφώνοντας και ενσωματώνοντάς τα στην αυτοσχεδιαστική τους πρακτική.

Η φωνή των γυναικών κρατούμενων στις φυλακές της Θήβας (σε απόσταση 102χμ από την Αθήνα): η καθημερινή ζωή των τροφίμων, οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι σκέψεις τους, βρίσκονται στο επίκεντρο του εργαστήριου Art Therapy που εκπόνησε η Μ.Κ.Ο. AMAKA στις γυναικείες φυλακές Θήβας την περίοδο 2013-14. Το μουσικό σκέλος του προγράμματος αποτυπώθηκε στον δίσκο Thiva km102, με κομμάτια Ελλήνων και Ευρωπαίων συνθετών, γραμμένα ειδικά για το οκταμελές σύνολο σύγχρονης μουσικής ARTéfacts Ensemble. Συνθέσεις που εμπνέονται και χρησιμοποιούν υλικό από ηχογραφήσεις μαρτυριών από κρατούμενες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Αυτή την εβδομάδα ο παρΑξενος_ελκυστΗς με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, επικεντρώνεται στη Γυναικεία Φωνή, εξερευνώντας τις ρητές και σιωπηρές πνευματικές της διαστάσεις, σε έναν διάλογο μεταξύ φωνής, λόγου και ήχου που εκπορεύεται από ή/και απευθύνεται στη Γυναίκα.

Με τους ήχους των Coro delle Mondine di Bentivoglio, Silvia Tarozzi, Deborah Walker και το ARTéfacts Ensemble σε συνθέσεις των Balazs Horvat, Laurent Durupt και Δημήτρη Ανδρικόπουλου.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand