60 χρόνια από το βραβείο Νόμπελ: Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη - Α' Μέρος
Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής
Γιώργος Ν. Φλωράκης
Μια εκτενής αναζήτηση σε θησαυρούς της ελληνικής μουσικής από δημιουργούς διαφορετικών εποχών και πολιτισμών.
Η εκπομπή φιλοδοξεί να αναδείξει τούς θησαυρούς της ελληνικής μουσικής, φέρνοντας στο φώς τεκμήρια μοναδικών συνεργασιών, αναδεικνύοντας από το ευρύτατο φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, το μέρος που αφορά στο βαθύ, υψηλό και λεπταίσθητο πρόσωπο του, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Είναι «Ο θησαυρός της πίσω αυλής», το ελληνικό τραγούδι στις πιο σπάνιες δημιουργίες του, που αποκαλύπτεται και σε όσους δεν το αγαπούν . Για να το αγαπήσουν!
Με την αφορμή των 60 χρόνων από τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρα 20.10 ακούμε το πρώτο από 4 μέρη μέρος ενός εκτενούς αφιερώματος στη μελοποιημένη ποίησή του, αλλά και σε μουσική εμπνευσμένη από το έργο του.
«Ο Έντουαρντ Σαΐντ και ο Τέοντορ Β. Αντόρνο, που ήταν εκλεπτυσμένοι μουσικολόγοι, αφιέρωσαν πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες στην «αντίστιξη» και τη «διαφωνία», μια μουσική
Ακούμε, μεταξύ άλλων τραγούδια και ορχηστρικά των Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κουρουπού, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Κυριάκου Σφέτσα σε ποίηση των Κ.Π.Καβάφη, Σαπφώς, Αριστοφάνη και Κικής Δημουλά αντίστοιχα.
Ακούμε, μεταξύ άλλων, τραγούδια και ορχηστρικά των Στέλλας Γαδέδη, Αγγελικής Ιονάτου, Σταύρου Λάντσια, Μάρθας Μεναχέμ, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Μάνου Χατζιδάκι.
H εκπομπή της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά και τη συνθέτιδα και μουσικό Ευανθία Ρεμπούτσικα. Θα ακούσουμε μουσική από τις προσωπικές τους διαδρομές αλλά και από τις μεταξύ τους συναντήσεις
Τραγούδια των Κωνσταντίνου Σφακιανάκη (1890-1946) & Γιώργου Κοντογιώργου (1945-)
Χορός και Μουσική (Β' Μέρος).
Ακούμε αποσπάσματα από σουίτες μπαλέτου των Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Καλομοίρη, Άλκη Μπαλτά και Ανδρέα Νεζερίτη.
Ακούμε, μεταξύ άλλων, κομμάτια, waltz και tango των Ελένης Καραΐνδρου, Νίκου Κυπουργού, Νίκου Ξυδάκη και Μάνου Χατζιδάκι, που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο, το θέατρο καθώς επίσης και για «κατά φαντασίαν soundtracks».
Μουσική και τραγούδια των Λεωνίδα Κανάρη και Γιάννη Α. Παπαϊωάννου σε ποίηση των Αλέξη Ζακυθηνού, Κ.Π.Καβάφη, Γιωργή Κότσιρα, Σαρλ Μπωντλαίρ και Θέμη Τασούλη
Ένα μικρό αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1988. Σε αυτή ακούμε αποσπάσματα από το ορατόριο «Σκοτεινή Πράξη» του Μιχάλη Γρηγορίου σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.
Με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόβσκι, διαβάζουμε από το δοκίμιο του Άρη Αλεξάνδρου «Ποιος αυτοκτόνησε τον Μαγιακόβσκι» και ακούμε τραγούδια και ορχηστρικά των Ιωσήφ Βαλέτ, Χάρη Κανάκη, Νεκτάριου Καρατζή, Παρασκευά Κίτσου, Κώστα Πατσιώτη και Μάριου Στρόφαλη.
Τραγούδια σε ποίηση του Διονύση Καρατζά, στην εκπομπή της Δευτέρας 23.10.2023.
Μεταξύ άλλων, ακούμε τραγούδια των Ηλία Ανδριόπουλου, Γιώργου Δίπλα, Μίκη Θεοδωράκη και Σοφίας Καμαγιάννη σε ποίηση του Διονύση Καρατζά.
«Ο τίτλος τον μυθιστορήματος του 'Ιαν ΜακΓιούαν (Ian McEwan, γενν.1948) “Νόμος περί τέκνων” είναι ο τίτλος του διάσημου αγγλικού νόμου Children Act, 1989. Το πρώτο άρθρο του νόμου αυτού,
Ντίνος Κωνσταντινίδης, (Ιωάννινα 1929 – Λουιζιάνα 2021)
Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1929. Άρχισε βιολί με την Όλγα Μέντζου και συνέχισε τις σπουδές
«Στο ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» ο Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης στήνει μια φανταστική σκηνή μέσα σε μια πόλη, μια πρωτεύουσα των τελευταίων χρόνων
«Για πολύν καιρό οι αλεξανδρινοί θα θυμούνται το συμπολίτη τους με το ελαφρά κυρτωμένο σώμα που περνούσε αργά τους κεντρικούς δρόμους με τα χέρια στις τσέπες, χαζεύοντας
ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 4