Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 23.04.2024


Φαινομενολογίες του προσώπου: η πύλη του στόματος


Το στόμα είναι το κέντρο πολλών από τις θεμελιώδεις ανθρώπινες δραστηριότητες: είναι θρέψη, αναπνοή, επικοινωνία και  αλληλεπίδραση – μια είσοδος στην ψυχή. Έχει την κατωφλιακή έννοια της  πύλης, που δίνει πρόσβαση σε ένα άλλο βασίλειο της ύπαρξης. Από το στόμα εκπνέει κανείς προς τον θάνατο, ή αναγεννάτε η ψυχή. Κατά τον Αυστροαμερικανό ψυχαναλυτή René Árpád Spitz, «κάθε αντίληψη ξεκινά από την στοματική κοιλότητα, η οποία λειτουργεί ως αρχέγονη γέφυρα ανάμεσα στην εσωτερική πρόσληψη και την εξωτερική αντίληψη.»

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, ακολουθεί το μονοπάτι που διέρχεται από το στόμα σε μια αισθητηριακή μουσική περιπλάνηση:

  • Εισέρχεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο δόντια – ένα στόμα δηλαδή – με το πρωτοποριακό φωνητικό σχήμα «Room Full of Teeth», σε έργα σύγχρονων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σύνολο. To έργο «Bits torn from words» του ανερχόμενου Αμερικανοκορεάτη συνθέτη Peter Shin, εξετάζει την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή: σε μορφή διευρυμένου τραγουδιού, οι φωνές ταλαντεύονται τονικά με επιφωνήματα και αναπνοές που τρέμουν, μεταφέροντας τις έντονες εκδηλώσεις του άγχους στο σώμα και την ψυχή. Ο τίτλος προέρχεται από τις πρώτες σελίδες του Dictee της πρωτοπόρου εννοιολογικής καλλιτέχνιδας Theresa Hak Kyung Cha, που απεικονίζει τη σπλαχνική φαινομενολογία της φωνητικής έκφρασης και τη λαχτάρα να πεις και να ακουστείς.
  • Για την ποιήτρια, ηθοποιό και βοκαλίστα από το Λουξεμβούργο Sascha Ley, το στόμα είναι ο άξονας του κόσμου «Axis Mundi». Το κομμάτι  «kuchi-sabishii» προέρχεται από την Ιαπωνική γλώσσα  και στην κυριολεξία σημαίνει «μοναχικό στόμα». Μεταφράζεται και ως «η επιθυμία να έχεις ή να βάλεις κάτι στο στόμα σου», όπου συνυπάρχει ο φωνητικός αυτοσχεδιασμός με το κοντραμπάσο του Γάλλου δεξιοτέχνη Laurent Payfert.
  • Την αίσθηση του στόματος, μέσα από την τρομπέτα του Miles Davis και τον τρόπο επεξεργασίας του ήχου της από τον παραγωγό του Teo Macero, τιμούν ο πολυοργανίστας Josiah Steinbrick με τον ανερχόμενο σαξοφωνίστα της τζαζ Sam Gendel, στο κομμάτι «Mouthfeel». Με το υποτονικό σαξόφωνο του Gendel, ηλεκτρονικά επεξεργασμένο, να παραπέμπει στην τρομπέτα του Jon Hassell και την μουσική του 4ου Κόσμου, υφαίνουν απόκοσμα ρευστά ηχοτοπία με δάνεια από την  musique concrète και τον ήχο της ECM.  

Πλαισιωμένοι από τους ήχους των Bjork, Brian Eno, Tanya Tagaq και Chet Baker.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Εικόνα: Parco dei Monstri Sacro Bosco di Bomarzo


σχετικα ondemand