Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 26.03.2024


ηχητικά σώματα μέρος_γ’: rosebud aka το χαμένο αντικείμενο


Στην αρχή της ταινίας «Πολίτης Κέιν» του Orson Welles (1941) ο πρωταγωνιστής του έργου, στο νεκροκρέβατό του, λέει την τελευταία του λέξη: «Rosebud». Μια λέξη της οποίας η σημασία παραμένει μυστήριο, για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, μέχρι που τελικά αποκαλύπτεται ότι «Rosebud» είναι το όνομα του αγαπημένου έλκηθρου του Κέιν, από την παιδική του ηλικία. Μια λέξη για ένα αντικείμενο – από την χαμένη αθωότητα της φύσης και της παιδικής ηλικίας – που παραπέμπει στην τελευταία φορά που ο Κέιν ήταν πραγματικά ευτυχισμένος.

Ο καθένας έχει το δικό του Rosebud. Ένα αντικείμενο από το παρελθόν, κάτι από καιρό εξαφανισμένο, που επιμένει όμως, στη μνήμη.  Όσο πολύτιμα κι αν είναι τα αντικείμενα που κατέχουμε, ίσως εξίσου σημαντικά είναι και τα αντικείμενα που έχουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χάσει. Αντικείμενα που συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν, καιρό αφότου έχουν εξαφανιστεί από τη ζωή μας.

Οι Αμερικανοί συνθέτες  Michael Gordon, David Lang και Julia Wolfe, ιδρυτές του πρωτοποριακού σχήματος σύγχρονης μουσικής Bang On A Can, γράφουν το μπαρόκ ορατόριο «Lost Objects» – ένα μουσικοθεατρικό κομμάτι για μπαρόκ ορχήστρα, ροκ σύνολο, live DJ remix, σόλο φωνές και χορωδία – με θέμα τα χαμένα αντικείμενα. Ένας διαλογισμός πάνω στην απώλεια, σε κείμενα της Deborah Artman, όπου το κρίσιμο και το ασήμαντο αναμειγνύονται – όπως και το φυσικό και το εννοιολογικό, τα πράγματα που μπορεί κανείς να κατέχει και τα πράγματα που μπορεί να είναι.  Το «Lost Objects» μας καλεί να σταματήσουμε και να αναλογιστούμε τη χάρη που δίνεται σε κάθε πράγμα, άτομο, ζώο και ιδέα, τα συνηθισμένα και τα όχι και τόσο συνηθισμένα χαμένα αντικείμενα που έχουμε κοινά, και τον πολιτισμό μας που εξαφανίζεται.

Aπόψε ο παρΑΞενος_ελκυστΗς, συνεχίζοντας μια διερεύνηση γύρω από την υλικότητα, των ηχητικών σωμάτων, εστιάζει στην έννοια της απώλειας, μέσα από τα χαμένα αντικείμενα – αυτά που κουβαλάμε μαζί μας, στη μνήμη. Με τους ήχους των Clarissa Connelly, Bang On A Can, Taylor Ho Bynum/SpiderMonkey Strings/Kyoko Kitamura, Yara Asmar, Hélène Breschand/ Elliott Sharp και Sibylle Baier/Mick Harvey/Amanda Acevedo.


Εικόνα: στιγμιότυπο από την ταινία Citizen Kane

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Κατερίνα Λιοντή


σχετικα ondemand