Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 22.02.2024


[ η σιωπή του Βορρά_μέρος_β: σκανδιναβικό angst ]


«Στη σιωπή, δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα», λέει στη Σονάτα των Φαντασμάτων ο Σουηδός August Strindberg.

Η σιωπή του βορρά, σε κλίματα επιρρεπή στο ηχοαπορροφητικό χιόνι και σε τοπία τραχιά και απέραντα, ή σπαρμένα με βαθιά δάση, πανύψηλα βουνά και ατελείωτες ακτές, είναι καταλυτική: προκαλεί αισθήματα απομόνωσης και ενδοσκόπησης. Η “Σκανδιναβική μελαγχολία” είναι μια συγκεκριμένη συναισθηματική και ατμοσφαιρική ποιότητα που συνδέεται με το τοπίο και το κλίμα – ο μακρύς χειμώνας με το περιορισμένο φως και τις χαμηλές θερμοκρασίες και το σύντομο μα έντονο καλοκαίρι – και αντανακλάται στην τέχνη και τη μουσική της περιοχής.

Ο Δανός συνθέτης Bent Sørensen λέει πως, «Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, υπάρχει μόνο ένας τρόπος – μια αργή διολίσθηση στην παρακμή». Η μουσική του επιπλέει, στοιχειωμένη από αναμνήσεις, παρασυρμένη από το βάρος της δικής της θλίψης.

Ακούγοντας τη σύνθεσή του «It Is Pain Flowing Down Slowly On A White Wall» δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τον συμπατριώτη του, φιλόσοφο και θεολόγο, Søren Kierkegaard, που χρησιμοποίησε την λέξη Angst για να περιγράψει την αγωνία που ακολουθεί την συνειδητοποίηση της ύπαρξης: «Η αγωνία είναι η ζάλη της ελευθερίας»

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ακολουθώντας τη σιωπή του Βορρά, αφουγκράζεται την σκανδιναβική μελαγχολία, με εφαλτήριο το βιβλίο του Andrew Mellor «The Northern Silence: Journeys In Nordic Music and Culture» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου Yale, διαβάζοντας σε ελεύθερη απόδοση αποσπάσματα από το κεφάλαιο Nordic Noir.

Εστιάζοντας ηχητικά στο μεγάλης διάρκειας έργο της πρωτοπόρου Ισλανδής, με έδρα πλέον τη Δανία, συνθέτριας και κοντραμπασίστας Bára Gísladóttir «Silva». Μια γιγάντια μα και κλειστοφοβική σύνθεση για σόλο κοντραμπάσο, με πολυεπίπεδη ηλεκτρονική επεξεργασία, χτισμένη πάνω στην ιδέα του δάσους. Ενός δάσους όμως, που αντί να αναπτύσσεται φυσικά προς τα πάνω, και αναζητώντας το φως, να περιβάλλεται από τον αέρα, ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση: έλκεται από το σκοτάδι, και η συμπαγής γήινη ύλη που το περιβάλλει αποτελεί την δική του πηγή φωτεινότητας.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης


σχετικα ondemand