Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 08.02.2024


[ μάτια θαμπωμένα από τον Βορρά | μέρος_β’: Βορεινός Ουρανός]


«Δύο ψεύτικοι Ήλιοι ανέτειλαν με τον Ήλιο και τον ακολούθησαν όλη την ημέρα μέχρι τη δύση» γράφει ο Αριστοτέλης στα Μετεωρολογικά – αναφερόμενος στην οπτική απάτη (sundogs), που συμβαίνει στον ουρανό της Αρκτικής, όταν η γωνία του ήλιου είναι χαμηλή και ο αέρας έχει βαρείς κρυστάλλους πάγου.

Ο Αμερικανός συνθέτης σύγχρονης μουσικής John Luther Adams εμπνέεται από τη φύση, και ειδικότερα το παγωμένο τοπίο της Αλάσκας, όπου και έζησε αρκετά χρόνια. Τα παιχνίδια του φωτός στην αρκτική ατμόσφαιρα πυροδότησαν την φαντασία του και, στα τραγούδια του για τον ουρανό του 2007, γράφει για Ουρανούς με 4 Ήλιους, και 4 Φεγγάρια.

Στον Βορρά στράφηκε για μια δημιουργική φιλοξενία και η avant garde συνθέτρια και βοκαλίστρια Meredith Monk. Στο έργο «Facing North» φωτίζει την επίγνωση της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τις δυνάμεις της φύσης και αντίστροφα, την ευαλωτότητα της ίδιας της φύσης, έναντι στην αδιαφορία των ανθρώπων. Ένα θεατρικό έργο μουσικής δωματίου για μια άγονη ερημιά, και το σθένος και την τρυφερότητα δύο ανθρώπων που επιζούν σε αυτήν. Ένας φόρος τιμής σε όλους τους ανθρώπους και τα πλάσματα που έχουν ζήσει ποτέ στο Βορρά, στην ίδια τη γη – ή, μια αναγνώριση του Βορρά που υπάρχει μέσα σε όλους μας.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς στρέφει το βλέμμα προς τα πάνω και – με μάτια θαμπωμένα από τα υποβλητικά τοπία του Βορρά και τα παιχνίδια του φωτός – αφουγκράζεται τον Βορεινό Ουρανό. Με τους ήχους των Nick DrakeJohn Luther Adams/Oliver CoatesChristina VantzouLouise BockPhilip Samartzis/Eugene UghettiMeredith Monk και Sun Ra.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Εφεντάκης


σχετικα ondemand