Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 02.04.2024


έμβια ηχητικά αντικείμενα και Mana


«Μάνα» σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους του προηγούμενου αιώνα, ένας όρος που αποτελεί το θεμέλιο της πολυνησιακής θεολογίας, είναι η θεραπευτική ενέργεια που διατρέχει το σύμπαν: μια πνευματική ιδιότητα με υπερφυσική προέλευση και μια ιερή, απρόσωπη δύναμη που υπάρχει σε όλα τα αντικείμενα – έμβια και μη.

Το «Μάνα» γίνεται αντιληπτό ως δέος: εντυπωσιακές εκδηλώσεις της φύσης, περίεργες πέτρες, ζώα, ανθρώπινα υπολείμματα, δυνατοί ήχοι. Ενώ οι προσευχές απευθύνονται στα πνεύματα, στην Αnima, το Mana αντιμετωπίζεται με μαγεία, με ξόρκια. Απόψε ο παρΑΞενος_ελκυστΗς αφουγκράζεται το Mάνα – μια δύναμη εντελώς διαφορετική από τη φυσική δύναμη – που, όπως η ενέργεια, μεταδίδεται μεταξύ όλων των αντικειμένων. Ακούγοντας:

  • Ξόρκια προς τον θεό της θάλασσας Tangaroa από τη Νέα Ζηλανδία.
  • Απολιθωμένα λόγια «Fossil Words» της ιαπωνέζας συνθέτριας και ηθοποιού Tujiko Noriko – μια αργή εξερεύνηση φωνητικών μελωδιών, που ανακαλεί τα μυστήρια που περιβάλλουν τη μνήμη, την οικειότητα και το πέρασμα του χρόνου.
  • Folk-trance ξόρκι για το άψυχο αντικείμενο «Incantation for Inanimate Object» του James Holden με τους Animal Spirits που μας μεταφέρουν σε έναν μαγικό κόσμο πνευμάτων, που κατοικούν και μέσα στα ζώα.
  • Υγρά πνεύματα ζώων και Ανιμισμός από την Καναδή Tanya Tagaq, που μεταμορφώνει το τραγούδι του λαιμού των Εσκιμώων Ινουίτ, από συλλογικό παιχνίδι, σε μοναχική σάρκινη κραυγή.
  • Tην αρχέγονη ενδοχώρα «Primordial Hinterland» του Καναδά εξερευνά και ο διακεκριμένος πιανίστας Matt Choboter στο project «Anima Revisited» – επιστρέφοντας στην ψυχή του τόπου του.
  • Ένα παραδοσιακό νανούρισμα από τους Ινδιάνους Iroquis του Καναδά, οι οποίοι πίστευαν στην «Orenda» – μια έννοια παρεμφερή με το Μάνα.
  • Την πανίδα «Fauna» από την Μουσική για Ανοιχτούς Χώρους και τα κινούμενα ηχοτοπία των Marta Salogni & Tom Relleen.
  • Τα «Animalcules» της συνθέτριας ακουσματικής μουσικής Natasha Barrett, όπου ένα δάσος από μικρά ζώα συντίθεται με ήχους μη ζωικών ηχητικών σωμάτων.
  • Τα ζώα ως αποτέλεσμα της επιστήμης και του ανθρώπινου νου, σκαρφίζεται ο John Lurie στο «The Invention of Animals», όπως περιέχεται στην πολύ πρόσφατη κυκλοφορία της μουσικής της σειράς «Painting with John».


Εικόνα: Te tohunga; the ancient legends and traditions of the Maoris (W.Dittmer, 1907)

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού


σχετικα ondemand