Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 28.03.2024


ηχητικά σώματα μέρος_δ’: objets trouvés


Στις εικαστικές τέχνες, ο όρος objet trouvé χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα αντικείμενο (συνήθως καθημερινής χρήσης) που βρέθηκε από έναν καλλιτέχνη, το οποίο με ελάχιστη τροποποίηση παρουσιάζεται στη συνέχεια ως έργο τέχνης. Τα objet trouvé αντλούν την ταυτότητά τους ως τέχνη από τον προσδιορισμό που τους έχει δώσει ο καλλιτέχνης και από την κοινωνική ιστορία που συνοδεύει το αντικείμενο, το πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται – μια πρακτική που προκάλεσε τον ορισμό του αντικειμένου τέχνης.

Στη μουσική, η συνθετική αυτή μέθοδος  έχει τις ρίζες της στην musique concrète – ένα είδος ηλεκτρονικής μουσικής που παράγεται με επεξεργασία και διαμόρφωση αποσπασμάτων φυσικών και τεχνητών ήχων, η αντίστροφη διαδικασία με εκείνη της παραδοσιακής σύνθεσης.

Το έργο «Objets Trouvés» του Αμερικανού συνθέτη και ακαδημαϊκού Joshua Fineberg, που ερμηνεύει το σύνολο μουσικής δωματίου Argento, βασίζεται στην ιδέα της επανασύνδεσης ενός οικείου αντικειμένου μέσω της τοποθέτησής του σε ένα νέο περιβάλλον – μια μετατόπιση που μπορεί να μετατρέψει το αντικείμενο από το καθημερινό στο υψηλό. Ένα ταξίδι μέσα από ένα τοπίο όπου το έδαφος και τα τοπόσημα αλλάζουν συνεχώς, αλλά είναι ακόμα αναγνωρίσιμα, και όπου η γραμμή μεταξύ του αντικειμένου που βρέθηκε και του συντιθέμενου υλικού χάνει το νόημά της.

Ένα ταξίδι με οδηγό την περιέργεια, ξεκινά η τσελίστρια από το Σικάγο Lia Kohl, στον δίσκο «The Ceiling Reposes»: βρίσκοντας ηχητικά αντικείμενα – ραδιοφωνικά θραύσματα και ηχογραφήσεις πεδίου – τα οποία ανασυνθέτει, σε νέο πλαίσιο, αναζητώντας νέα νοηματοδότηση. Χρησιμοποιεί το ραδιόφωνο σαν μουσικό όργανο, αλλά και ως τρόπο προσέγγισης προς το άγνωστο: με ηχητικές διαστρώσεις που απομακρύνονται και συγκρούονται διαδοχικά, δημιουργώντας μια συνεκτική εικόνα ή θολώνοντας το ηχητικό τοπίο, δίνοντας μας την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε πολλούς χρόνους και χώρους ταυτόχρονα.

Aπόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, συνεχίζοντας την διερεύνηση του γύρω από την υλικότητα των ηχητικών σωμάτων, συλλέγει μουσικές φτιαγμένες από ηχητικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί. Με τους ήχους των The Moving Star Hall Singers, Brian Eno/David Byrne, Holger Czukay, Pierre Schaeffer, Hélène Breschand/Elliott Sharp, Joshua Fineberg και Lia Kohl.


Εικόνα: Marcel Duchamp, Fountain, 1917/1964

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου


σχετικα ondemand