Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 04.04.2024


έμβια ηχητικά αντικείμενα_ μέρος Β’ : αναγκαία τέρατα 


«…Όσο αγνοούμε τη σημασία του δράκοντα, άλλο τόσο αγνοούμε και τη σημασία του Σύμπαντος, αν και στην εικόνα του δράκοντα υπάρχει κάτι που γοητεύει την ανθρώπινη φαντασία˙ αυτός είναι και ο λόγος που τον συναντάμε σε τελείως διαφορετικούς τόπους και χρόνους. Ο δράκοντας δηλαδή είναι ένα τέρας κατά κάποιο τρόπο αναγκαίο και όχι τυχαίο ή εφήμερο…» (Χ.Λ.Μπόρχες, Το Βιβλίο των Φανταστικών Όντων).

Το 1957 ο Μπόρχες κυκλοφόρησε ένα εγχειρίδιο φανταστικής ζωολογίας: μια συλλογή φανταστικών πλασμάτων που προέρχονται από λογοτεχνικές και μυθολογικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Στον πρόλογο της 2ης έκδοσης, παροτρύνει τον αναγνώστη να βυθιστεί στις σελίδες του κατ’ εκλογήν: «όπως ακριβώς παίζει κανείς, με τα μεταβαλλόμενα σχήματα ενός καλειδοσκόπιου».

Αυτό ακριβώς κάνει η Αμερικανίδα βιολονίστρια και τραγουδίστρια Carla Kihlstedt στο έργο «Necessary Monsters». Με αφηγητή τον συγγραφέα Rafael Osés, επιλέγει από τα εκατοντάδες λήμματα τέρατα που ασχολούνται κατά κάποιο τρόπο με τη δημιουργική πράξη: Ευδοκιμούν στην κοινή μας εμπειρία και τη συλλογική φαντασία, έχοντας το μυαλό ως βιότοπό τους.

Ο συνθέτης και παραγωγός με έδρα το Βερολίνο Rashad Becker, στους προσωπικούς του δίσκους, φτιάχνει «παραδοσιακή μουσική» για πλάσματα όμως του νου, επινοημένα. Στο «Traditional Music for Notional Species» μέσα από σύνθετους ηλεκτρονικούς ήχους αναδύεται μια χροιά φολκλόρ: ένας απόηχος μουσικής από λαούς σε μέρη του κόσμου που δεν έχουμε ξανασυναντήσει – μια παραδοσιακή μουσική του μέλλοντος.

Ο Ουκρανός sound artist Nikolaienko στον δίσκο «Nostalgia Por Mesozóica» εξερευνά αυτό που ονομάζει ο ίδιος πειραματική Exotica – ένα συνθετικό τροπικό τοπίο, όπου κατοικούν πλάσματα και δεινόσαυροι της Μεσοζωικής περιόδου, ιδωμένο όμως από απόσταση, σαν μέσα από την γυάλινη βιτρίνα ενός μουσείου φυσικής ιστορίας. Μια ακουστική αρχαιολογία, μιας μακρινής εποχής, χρησιμοποιώντας νοσταλγικά τη μνήμη του παρελθόντος για να συνδέσει τις αρχαϊκές παγκόσμιες μουσικές παραδόσεις με έναν πολιτισμό που καταρρέει.

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστής, ακολoυθεί το μονοπάτι της φαντασίας και μέσα από θρύλους, λαϊκές παραδόσεις και μύθους, αφουγκράζεται τον ήχο πλασμάτων του νου. Πλαισιωμένος από τους Michel Portal, Martin Denny και Madu Paul.


Εικόνα: A Harpy, Melchior Lorck c.1580

Επιμέλεια ήχου: Κατερίνα Λιοντή

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού


σχετικα ondemand