Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 27.02.2024


Ο δρόμος της σιωπής (μέρος α’)


O Πέρσης μυστικιστής ποιητής του 13ου αιώνα Jalalludin Rumi μιλά συχνά για τη σιωπή: όχι ως απουσία, ως κενό, αλλά ως μια βαθιά παρουσία – μια πύλη προς την εσωτερική σοφία, την αγάπη και τη θεία κοινωνία. Μια ενωτική δύναμη που συνδέει όλα τα όντα: στην ησυχία της καρδιάς, αναγνωρίζουμε την ενότητα της ύπαρξης και της διασύνδεσης όλης της ζωής.

Η Αυστραλή συνθέτρια Liza Lim εμπνέεται από τα γραπτά του Rumi στο κονσέρτο για σόλο βιολί και 15μελές μουσικό σύνολο «Speak, Be Silent». Άλλώστε, ένα «κονσέρτο» είναι μια μορφή που πραγματεύεται την ένωση και τον διαχωρισμό, έχει να κάνει με το «να ακούγομαι μαζί» και «να ακούγομαι χωριστά». Η Αμερικανίδα βιολονίστα  Sarah Saviet  στην ερμηνεία της διερευνά ιδέες ένωσης και σύνδεσης, καθώς και την έκσταση που έρχεται σε στιγμές αλλαγής ή μετάβασης. Μαζί της, το δυναμικό σχήμα από την Βρετανία Riot Ensemble.  

Το πιο κοντινό πράγμα στη σιωπή, είναι η μουσική, υποστηρίζει ο Γάλλος βετεράνος συνθέτης της μουσικής του 4ου κόσμου Ariel Kalma: «Μόλις αφαιρέσεις τις λέξεις, μόλις αφαιρέσεις τη σκέψη, και αφήσεις τα υπόλοιπα μέσα… αυτό είναι η μουσική». Ο δίσκος «The Closest Thing to Silence», που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, σε συνεργασία με τη Marta Sofia Honer στη βιόλα, τον Jeremiah Chiu στα κρουστά και τον ίδιο στα πνευστά, γεννήθηκε από τον συλλογικό αυτοσχεδιασμό και υλοποιήθηκε μέσω μιας επεξεργασίας που βασίζεται στο κολλάζ. Η ψυχή του έργου βρίσκεται στην έννοια της εξερεύνησης, και των επάλληλων διαστρώσεων του ήχου. Το έργο είναι μια άσκηση στον χειρισμό της αναπνοής και του χώρου, ως διαλογισμός – που καθορίζεται από την ρευστή αλλά μεθοδική κατάργηση, αλληλεπίθεση και επέκταση, του χώρου και της σιωπής.

Αν η θρυλική δισκογραφική ECM ισχυρίζεται πως ο εμβληματικός ήχος της είναι ο καλύτερος μετά της σιωπή «the next best sound to silence», απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ακολουθεί ηχητικά το μονοπάτι της σιωπής αναζητώντας, ο,τι πιο κοντινό.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης


σχετικα ondemand