Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 20.02.2024


[ η σιωπή του Βορρά ]


Η «σιωπή του Βορρά» αποτυπώνει την ήρεμη, γαλήνια ατμόσφαιρα που βιώνεται στα απομακρυσμένα τοπία: τα πυκνά δάση, τις εκτεταμένες τούνδρες και τα χιονισμένα βουνά. Χαρακτηρίζεται από την απουσία ανθρωπογενούς θορύβου, που μας επιτρέπει να βυθιστούμε στους φυσικούς ήχους του περιβάλλοντος: όπως το θρόισμα των φύλλων, τη ροή των ποταμών ή το κάλεσμα της άγριας ζωής. Εκτείνεται πέρα από την κυριολεκτική σιωπή, συμπεριλαμβάνοντας μια ευρύτερη πολιτιστική εκτίμηση: για την απλότητα, τον μινιμαλισμό και την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή ζωή. Οι σκανδιναβικές κοινωνίες δίνουν μεγάλη αξία στην μοναχικότητα, την ενδοσκόπηση και τη σύνδεση με τη φύση, που συμβάλλει στην αντίληψη της σιωπής ως όχι απλώς ως απουσία ήχου, αλλά ως υπαρξιακή κατάσταση που προάγει την εσωτερική γαλήνη και ευεξία.

Η σιωπή απεδείχθη εγγενές μέρος της μουσικής γλώσσας του Φινλανδού Jean Sibelius˙ την ενστερνίστηκε πλήρως, αφαιρώντας διαρκώς από τη μουσική του, μέχρι που στο τέλος η μουσική έπαψε – σιώπησε. Η «Tapiola», μια απεικόνιση του μυθολογικού πνεύματος του Δάσους, ήταν το τελευταίο ορχηστρικό του έργο. Κάποιες φορές η σιωπή μπορεί να είναι εκκωφαντική, όπως όταν εισέρχεται κανείς στο δάσος της σιωπής «Into the Woodland Silence» της Φινλανδής συνθέτριας Outi Tarkiainen. Γεννημένη στην Λαπωνία, αντιλαμβάνεται τη μουσική σαν μια δύναμη της φύσης, που μπορεί να σε κατακλύζει και να σου αλλάξει το πεπρωμένο. Σε συνεργασία με την βοκαλίστα Aili Ikonen, συνδυάζει την διακριτή υφή μιας τζαζ ορχήστρας με έναν φυσικό μυστικισμό.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς με εφαλτήριο το βιβλίο του Andrew Mellor «The Northern Silence: Journeys In Nordic Music & Culture» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου Yale, αφουγκράζεται τη σιωπή του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως αυτή αφομοιώνεται στους ήχους των Joan Baez, Jean Sibelius, Niels Rønsholdt, Aarre Merikanto, Outi Tarkiainen/Aili Ikonen/Norrbotten Big Band, Ande Somby/Chris Watson, Lasse Thoresen/Stig Nilsson, ΙΚΙ/Marilyn Mazur και Anna Thorvaldsdottir/Bang On A Can All-Stars.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος


σχετικα ondemand