Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 07.03.2024


Ο δρόμος της σιωπής (μέρος δ’)


Αυτό ισχυρίζεται ο κιθαρίστας και συνθέτης Robert Fripp. Ο δίσκος του «The Wine of Silence» χρειάστηκε περίπου μια εικοσαετία για να πάρει την μορφή στην οποία και τελικά κυκλοφόρησε το 2012, μια διαδικασία παρόμοια με την ωρίμανση ενός πολύτιμου κρασιού. Μαζί με τον παραγωγό του David Singleton και τον συνθέτη Andrew Keeling, διασκευάζουν τα πρωτοποριακά Soundscapes του Fripp για ορχήστρα – παραπέμποντας στον ήχο των ιερών μινιμαλιστών.

Τον δρόμο της σιωπής μέσω του ήχου, εξερευνά ο Αμερικανός περκασιονίστας Christopher Whyte στη συλλογή έργων «Cold Stability» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Μέσα από μια ποικιλία ηχοχρωμάτων, εξετάζει υφές που μας ζητούν να επιβραδύνουμε τη σκέψη και να επικεντρωθούμε στη σύσταση του ήχου. Ο δίσκος αντλεί έμπνευση από την διαδικασία παρασκευής του κρασιού και συγκεκριμένα την μέθοδο της «κρύας σταθεροποίησης», που χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση της εμφάνισης κρυστάλλων τρυγικού οξέος στη φιάλη του κρασιού. Μια διαδικασία εμφιάλωσης που επεκτείνεται σε ένα συλλογισμό πάνω στη σιωπή: πως, τα περισσότερα φαινόμενα γύρω μας, πρέπει να απογυμνωθούν από την ενέργεια και τη θερμότητά τους, προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα – είτε φυσική, είτε κοινωνική, είτε πνευματική.

Στο οινοποιείο Montes της Χιλής χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό μέλος όλη τη μέρα, κάθε μέρα του χρόνου, σαν μέθοδο που βοηθά στην ωρίμανση των κρασιών, θεωρώντας πως οι ηχητικές δονήσεις της μουσικής βελτιώνουν την κυκλοφορία του οξυγόνου μέσα και έξω από τα βαρέλια του κρασιού. Από τα Γρηγοριανά άσματα για την Σαρακοστή και το Πάσχα, ακούμε τον Ύμνο της Μεγάλης Σιωπής.

Τη «Σιωπή», ένα απόσπασμα από τις Βάκχες του Ευριπίδη σε μετάφραση Γ.Χειμωνά, επενδύουν μουσικά το μετά-παραδοσιακό ντουέτο των Jan Van Αγγελόπουλου και Φώτη Σιώτα, από μια ηχογράφηση στο κελάρι του Ε.Σκλάβου στην Κεφαλονιά για το project BKXS, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Την Βακχική σύγκρουση μεταξύ ενστίκτου και λογικής αποδίδει ο John Cage στο Bacchanale – μέσα από διαστήματα σιωπής που εναλλάσσονται με έναν καταιγισμό σφυροκοπημάτων στο προετοιμασμένο πιάνο, που εκτελεί ο Stephen Drury.

Απόψε, νύχτα Τσικνοπέμπτης, στην είσοδο της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής, που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και κρασιού, ο παρΑΞενος_ελκυστΗς ακολουθεί τον δρόμο της σιωπής, μέσα από το μονοπάτι του κρασιού.


Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Στεφανία Τσακίρη


σχετικα ondemand