Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 03.03.2023

Το χορόδραμα «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ι.Στραβίνσκι αναπαριστά μια τελετή γονιμότητας που καταλήγει στη θυσία μιας κόρης. Στην ελληνική μυθολογία αντίστροφα, η επιστροφή της κόρης της θεάς Δήμητρας από τον κάτω κόσμο συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης και ερμηνεύει τη φυσική θεωρία της βλάστησης και τον αγροτικό κύκλο.

Η Jocy de Oliveira από τη Βραζιλία σε νεαρή ηλικία συνεργάστηκε με τον Stravinsky. Το έργο της  Fata Morgana είναι μια ηλεκτροακουστική όπερα που επεξεργάζεται τις μυθολογίες που συνδέονται με το γυναικείο ιερό: ο κύκλος της ζωής, με κεντρικό πρόσωπο τη φωνή της γυναίκας.

Αντίστοιχα, ο κύκλος της ζωής της γυναίκας, από τη γέννηση, τα κοριτσίστικα χρόνια, στη μητρότητα, τη σαμανιστική έκσταση, τη θλίψη και το γήρας μέχρι τον θάνατο, αποτυπώνεται στο τελετουργικό  έργο της Meredith Monk : Dolmen Music. (Dolmen είναι ένας τύπος μεγαλιθικού μνημείου, που αποτελείται από κάθετα μενίρ και οριζόντιες λίθινες πλάκες, που σχηματίζουν τους τοίχους ενός νεκρικού θαλάμου.) «Η φωνή είναι μια γλώσσα», γράφει στις σημειώσεις του άλμπουμ η Monk, «ένας κόσμος συνεχών ανακαλύψεων».

Για τη Felicia Atkinson, η γλώσσα είναι ένα παιχνίδι: αποκόπτει κομμάτια της ροής του λόγου, απομονώνοντας τις λέξεις, σαν να ήταν μικρές πέτρες ή βόλοι, που τα αφήνει μετά να κυλίσουν σε παράδοξες διαδρομές. Στο έργο της «A Readymade Ceremony», χρησιμοποιεί την αμφιθυμία των λέξεων σε μια υπνωτιστική musique concrète, με τυχαία θραύσματα λόγου από έργα του René Char και του George Bataille.

Πρώτη συνάντηση του παρΑξενου_ελκυστΗ για τον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα, και απόψε συνεχίζουμε την ακουστική μας διερεύνηση, στην έννοια της τελετουργίας μέσα από τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, όπως εκφράζεται μέσα από την αφήγηση: τη γλώσσα, τις λέξεις, ή και μόνο την ανθρώπινη φωνή, σε μια ιδιότυπη «ιεροτελεστία της Άνοιξης».

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

σχετικα ondemand