Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 04.01.2023

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

«Οι μέρες μου, οι εβδομάδες μου, οι μήνες και τα χρόνια μου, πετούν γοργά, σαν σφαίρες που στροβιλίζονται γύρω από τον σταθερό άξονα του χρόνου: που κινείται σαν την παλίρροια, εκεί που κυλούν ατέρμονοι οι αιώνες». Ο ύμνος αυτός της εκκλησίας των Μεθοδιστών είναι γνωστός και ως μονόλογος της Πρωτοχρονιάς, και ψάλλεται για τον εορτασμό του νέου έτους. Στον πολιτισμό των Μάγια, η μέτρηση του χρόνου γινόταν με την «μεγάλη απαρίθμηση» (Long Count). Βασίζονταν στην σειριακή απαρίθμηση των ημερών, χωρίς να συγχρονίζεται με τον ήλιο ή τη σελήνη. «The Long Count» ονομάζει τον τελευταίο της δίσκο η Μεξικανοαμερικανίδα συνθέτρια ηλεκτροακουστικής μουσικής Delia Beatriz. Μέσω ενός προγράμματος μηχανικής μάθησης, επεξεργάζεται αρχειακές ηχογραφήσεις των Μάγια αναλαμβάνοντας μια πράξη εκταφής: χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ξεκλειδώσει τη ζωή ενός όντος σε αδράνεια χιλιάδων ετών. Το «The Long Count» εκφράζει το γραμμικό πέρασμα του χρόνου, που αναπαράγεται στους ρευστούς τόνους του λάουτου, ένας ήχος που αφήνει το άρρητο συναίσθημα της επανανακάλυψης και επανασύστασης του παρελθόντος.
Απόψε στον παρΑξενο_ελκυστΗ χαιρετίζουμε την αρχή της νέας χρονιάς ορίζοντας έναν δικό μας τρόπο μέτρησης του χρόνου – κατασκευασμένο από φωνές, νότες, θορύβους και ήχους περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο – με τους ήχους των Stephan Mathieu/Ekkehard Ehlers, David Fanshawe, David Cain/Ronald Duncan, Anthony Phillips, Tommy Makem, Claire Rousay, Caroline Shaw, Debit και Basil Kirchin/ Lindsey Moore.

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος
Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

σχετικα ondemand