Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 14.12.2022

Νύχτα Τρίτης και 13, με ένα φεγγάρι κρυμμένο πίσω από σύννεφα φορτωμένα βροχή, νύχτα κακότυχη βάση δεισιδαιμονίας, κατάλληλη όμως για εκδηλώσεις μαγείας.

Μια νύχτα με ομιχλώδες φεγγάρι στη λογοτεχνία της Ανατολικής Ασίας προκαλεί το υπερφυσικό και το μυστηριώδες. Οι ιστορίες φαντασμάτων από την περίοδο Έντο στην Ιαπωνία  ονομάζονται Kaidan, και πρωτοεμφανίστηκαν στο ομώνυμο βιβλίο του Λευκάδιου Χερν «Ιαπωνικές Ιστορίες για Παράδοξα Πράγματα». Η γνωστότερη όμως συλλογή ιστοριών για φαντάσματα και μεταφυσικά στοιχειά είναι το έργο του  Ιάπωνα κλασικού συγγραφέα Ueda Akinari «Ugetsu Monogatari”.

Ο τίτλος μπορεί να αποδοθεί ως “Ιστορίες της σελήνης μετά τη βροχή”. Απηχεί την ιδέα ότι μυστηριώδη όντα εμφανίζονται σε συννεφιασμένες/βροχερές νύχτες και σε πρωινά που το φεγγάρι κρέμεται ακόμα στον ουρανό. Δαίμονες, στοιχειά, παράξενα όνειρα, πράγματα πέρα από τον κόσμο του λογικού γεμίζουν τις ιστορίες, συνενώνοντας τον κόσμο της καθημερινότητας με την επικράτεια του ανοίκειου.

Το Ugetsu Monogatari  είναι επηρεασμένο στο σύνολό του από το θέατρο Noh, μια μορφή παραδοσιακού Ιαπωνικού δραματικού χορού, που εκτελείται από ηθοποιούς με μάσκες, εξαιρετικά στυλιζαρισμένο και χωρίς καμία προσπάθεια ρεαλιστικής απόδοσης.

Ο Roger Doyle  είναι βραβευμένος Ιρλανδός συνθέτης, γνωστός κυρίως για το ηλεκτροακουστικό έργο του. Ισορροπεί επιδέξια την αυτοσχεδιαστική ελευθερία και την δομημένη σύνθεση. Το έργο του «Frail Things in Eternal Places», παίρνει τον τίτλο του από την πραγματεία του αναγεννησιακού φιλόσοφου Giulio Camillo για το Θέατρο της Μνήμης. Κατασκευασμένο με εργαλεία λογισμικού, ηλεκτρονικά και αυτοσχέδια μουσικά φωνητικά, εισβάλλει σε ένα παρελθόν που φαίνεται απτά αισθητό, αλλά ταυτόχρονα φανταστικό και αναδημιουργημένο.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αφήνεται στη μεταφυσική γοητεία του ανοίκειου, με τους ήχους των Rolling Stones, Ryuichi Sakamoto, Tekko-Kagi, Tōru Takemitsu, Pehr Henrik Nordgren, Teruaki Suzuki, Roger Doyle, Torsten Rasch, Derek Bailey/Henry Kaiser, Mainly Two, Tony Scott και Wataru Takada.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Εικόνα: Jean Degottex

σχετικα ondemand