Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 23.11.2022

Το «τρίτο αυτί», μια έννοια που εισήγαγε ο ψυχαναλυτής Theodor Reik, αναφέρεται στην πρακτική της ακρόασης για τα βαθύτερα επίπεδα νοήματος, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς αυτό που δεν έχει ειπωθεί ευθέως.

Η Αμερικανίδα συνθέτρια Maryanne Amacher ήταν η πρώτη που διερεύνησε συστηματικά τη μουσική χρήση των ψυχοακουστικών φαινομένων, που ονομάζονται προϊόντα ακουστικής παραμόρφωσης, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ηλεκτροακουστικού ήχου. Στο έργο “Making the Third Ear” αναφέρεται εν μέρει στο φαινόμενο που βιώνουν οι ακροατές όταν ακούνε τις συνθέσεις της-όταν παίζονται στη σωστή ένταση-όπου οι ήχοι μοιάζει να εκπέμπονται μέσα από το κεφάλι του ακροατή.

Η συλλογή “The Hearing Experience” παρουσιάζει συνθέσεις sound artists που διερευνούν τη σχέση τους με την πράξη της ακρόασης:

– Η Lola de la Mata βασίζεται στις εμπειρίες της με τις εμβοές, ως μη εκπεμπόμενο ηχητικό φαινόμενο.

– Η Astrid Sonne αποσκοπεί στη διερεύνηση μιας εσωτερικής συνομιλίας με τον εαυτό.

– Οι Damsel Elysium βασίζονται στην εμπειρία της νευροαπόκλισης, σε έναν συνεχώς κινούμενο και θορυβώδη κόσμο.

– Το συγκρότημα Tara Clerkin Trio παίζει το παιχνίδι ζωγραφικής ‘Exquisite Corpse,’ όπου οι μουσικοί «σχεδιάζουν» με το όργανά τους συλλογικά αλλά τμηματικά, στα τυφλά, ένα υπέροχο μουσικό πτώμα.

Η Joanna Brouk ήταν μια ποιήτρια που έγινε πρωτοπόρος της πρώιμης ηλεκτρονικής μουσικής, που έβλεπε τον εαυτό της ως διαμεσολαβητή, αντλώντας από τις συχνότητες του φυσικού κόσμου. Το «Hearing Music», συλλέγοντας τα πιο βαθιά κομμάτια απο σπάνιες κυκλοφορίες κασετών και από ακυκλοφόρητο αρχείο ηχογραφήσεων, είναι ένας χώρος μετάβασης και θεραπείας από τον θόρυβο.

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς ιχνηλατεί τη διαδικασία της ακοής και της ακρόασης, ήχων που υπάρχουν στο περιβάλλον αλλά και μέσα στο κεφάλι μας, με τους Giuseppe Tartini, Maryanne Amacher, Third Ear Band, Michael Pisaro/Julia Holter, Lola de la Mata, Astrid Sonne, Damsel Elysium, Tara Clerkin Trio, Joanna Brouk και Brian Eno.

Επιμέλεια ήχου: Κώστας Κυριακάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand