Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 16.11.2022

petrichor: άρωμα βροχής

Mετά από περιόδους ανομβρίας, όταν βρέξει, ο αέρας κατακλύζεται από μυρωδιές.

Επιστήμονες από την Αυστραλία μελέτησαν το γήινο άρωμα της βροχής, και το ονόμασαν «πετριχώρ», από τον συνδυασμό των λέξεων «πέτρα» και «ιχώρ», το χρυσαφένιο υγρό που, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ρέει στις φλέβες των θεών. Μια μυρωδιά που προέρχεται από βακτήρια-σπόρους που ζουν στο έδαφος, και η ανθρώπινη όσφρηση μπορεί να την εντοπίσει όταν οι σταγόνες βροχής τη διαχέουν.

Το δασικό πάτωμα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός δασικού οικοσυστήματος. Αποτελείται κυρίως από πεσμένα φυτικά μέρη, που υπάρχουν σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, και χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ της υπέργειας ζωντανής βλάστησης και του εδάφους.

Το έργο «The Evergreen», από την τελευταία κυκλοφορία της Αμερικανίδας συνθέτριας Caroline Shaw, είναι ένας φόρος τιμής στο ομώνυμο δάσος που βρίσκεται στο νησί Galiano στη δυτική ακτή του Καναδά, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως φύεται ένα από τα πιο σπάνια βρύα. Ένα άλμπουμ με το κουαρτέτο εγχόρδων Attacca, που, όπως λέει η ίδια, ακούγοντας το είναι σαν να περπατάς στο δάσος, από την οπτική γωνία ενός μυρμηγκιού, κοιτάζοντας ψηλά, τα βρύα, το νερό και τους κορμούς, σε όλη τους την υπομονετική και θρεπτική πολυπλοκότητα.

Απόψε, ο παρΑξενος_ελκυστΗς στρέφοντας το πρόσωπο στο δασικό πάτωμα αναζητά το άρωμα της βροχής, με τους ήχους των Meryl Streep, Anna Thorvaldsdottir/Justin Dehart, Nate Steckler, Keiji Haino/Sumac, Brittany Jennings, Gravenhurst, Fergus McCreadie, David Bowie, Caroline Shaw/Attaca Quartet και Ahanes.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού / Marilena Maragou

σχετικα ondemand