Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 09.11.2022

Fungus_Amungus_μέρος_Α: μαγικά μανιτάρια

Στις τελετές μανιταριών των Ινδιάνων Mazatec στο Μεξικό, σαμάνοι θεραπευτές καταβρόχθιζαν με μανία «ιερά μανιτάρια» σε αγρύπνιες, για να ανοίξουν τις πύλες του νου, να επικοινωνήσουν με το ιερό και μέσα από εξω-αισθητηριακές αντιλήψεις να αξιολογήσουν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Τα μανιτάρια αυτά έγιναν αφορμή για περαιτέρω έρευνα στην ψυχιατρική, όπου στις αρχές των ‘60s ο Timothy Leary ξεκινά στο Harvard ερευνητικό πρόγραμμα προσπαθώντας να τεκμηριώσει τις επιπτώσεις των παραισθησιογόνων μανιταριών στην ανθρώπινη συνείδηση.

Στην «Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων», ένα μαγικό μανιτάρι μπορεί να κάνει την Αλίκη να αλλάξει μέγεθος, συμβολίζοντας τις συναισθηματικές μεταπτώσεις που συνοδεύουν τις σωματικές αλλαγές στη εφηβεία.

Στο ποίημα «Μανιτάρια» η Sylvia Plath κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο για τους αγώνες των γυναικών για αναγνώριση και ανεξαρτησία.

Στον καινούριο της δίσκο «Fossora», που είναι το θηλυκό της λατινικής λέξης για αυτόν που σκάβει, η Ισλανδή Bjork μέσα από τα μανιτάρια μιλάει για την μητριαρχία, τους προγόνους, τη σχέση με τη γη, την σωματικότητα και τον κύκλο της ζωής, σε μια βαθιά κατάδυση στην ψυχή.

Αυτή την εβδομάδα ο παρΑξενος_ελκυστΗς εισέρχεται στον μικρόκοσμο των μυκήτων που είναι τόσο ανάμεσα μας όσο και μέσα μας, με τους ήχους των Terry Noland, Mary Lou Williams, Jacky Molard Quartet, Merlin & Cosmo Sheldrake, Maria Sabina, Timothy Leary, Pauline Anna Strom, Jefferson Airplane, Sylvia plath, Björk και Pink Floyd.

Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Εφεντάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού / Marilena Maragou

σχετικα ondemand