EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Kaija Saariaho

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Kaija Sarriaho είναι η σπουδαιότερη εν ζωή συνθέτρια. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει το BBC Music Magazine που επέλεξε έπειτα από ψηφοφορία την Kaija, δίνοντάς της αυτόν τον τίτλο. Και αυτό, αφού ήδη έχει αποσπάσει ένα Grammy, ένα μουσικό βραβείο Polar και ένα μουσικό βραβείο Sonning τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Η Kaija Saariaho αναζητούσε την ταυτότητά της μέσα από γυναίκες συγγραφείς όπως η Edith Södergran Ίντιθ , η Virginia Woolf και η Sylvia Plath. Ήθελε να ανακαλύψει πώς γυναίκες συγγραφείς και καλλιτέχνιδες υλοποιούσαν το δημιουργικό τους έργο καθώς δεν μπορούσε να βρει αντίστοιχα παραδείγματα στον μουσικό κόσμο.

Η Kaija Saariaho μεγάλωσε στο Ελσίνκι σε μια οικογένεια που ανέπτυξε ένα μικρό εργαστήριο σε εργοστάσιο. Οι γονείς της ενδιαφέρονταν για τις τέχνες και ειδικότερα για την διεθνή μοντέρνα τέχνη.

Κάτι που επίσης ενδιαφέρει την Kaija καθώς η ζωγραφική είναι ένα από τα ενδιαφέροντά της εκτός από την μουσική. Έκανε την πρώτη της απόπειρα να γράψει μουσική όταν ήταν 10 χρόνων αλλά δεν ξεκίνησε να συνθέσει τακτικά πριν τα 17 της.

Στην ενηλικίωσή της η Saariaho δοκιμάζει πολλές μορφές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Εξετάζει ακόμη και τις Γραφικές τέχνες. Αλλά η Saariaho νιώθει μια αδιάκοπη εσωτερική ανάγκη να μην μένει αδρανής, να μην περνά τις μέρες της ανώφελα. Και διαπιστώνει πως πρέπει να συνθέτει. Αυτό είναι το μόνο που δίνει νόημα στη ζωή της.

Εγκαθίσταται στο Παρίσι και εξειδικεύεται στην τεχνολογία των υπολογιστών, ενώ παράλληλα γοητεύεται από το γεγονός πως οι Γάλλοι δίνουν μεγάλη σημασία στις αισθήσεις τους. Το νέο άρωμα Chanel αναφέρεται στις ειδήσεις και κάθε γιορτή συνοδεύεται από σαμπάνια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πειθαρχημένα παιδικά της χρόνια όπου κάτι τέτοιο θεωρείτο σαν ματαιοδοξία.

Η Sarriaho ζει με την οικογένειά της στο Παρίσι για περισσότερα από 30 χρόνια.

Αποκλειστικά στο ERTecho!