EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Amanda Maier

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Amanda Maier είχε ένα οξύ ένστικτο για τις έντονες αρμονίες και τις εντυπωσιακές μελωδικές γραμμές. Τα περισσότερα από τα έργα της είναι ορχηστρικά, αλλά έγραψε επίσης και τέσσερα τραγούδια για πιάνο και σοπράνο, πιθανότατα για την φίλη και συνάδελφό της, τη σοπράνο Louise Pyk.

Η Σουηδική καταγωγή της διακρίνεται μέσα από τις αρμονίες που μας φέρνουν στο νου συνθέτες όπως ο Grieg και ο Sibelius.

Με τον πατέρα της να είναι καταξιωμένος μουσικός από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Μουσικής στη Στοκχόλμη, η Amanda Maier μεγαλώνει σε ένα σπίτι στην Landskrona όπου η μουσική μόρφωση ήταν προτεραιότητα. Αργότερα, η ίδια αναπτύσσεται μουσικά μέσα από την δημιουργική συνεργασία με τον σύζυγό της, τον πιανίστα Julius Röntgen και η προσωπική και επαγγελματική της ύπαρξη είναι στενά συνδεδεμένες.

Στα 16 της χρόνια, η Amanda Maier ακολουθεί τα βήματα του πατέρα της στην Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Μουσικής, με ειδικότητα στη διεύθυνση ορχήστρας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε και η μόνη κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Έδινε συναυλίες ως βιολονίστα και στην πατρίδα της και στο εξωτερικό, ακόμη και στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1870 και εγκαθίσταται στη Λειψία, όπου γνωρίζει τον άνδρα της, ο οποίος ήταν γιος του καθηγητή της στο βιολί. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο η Amanda Maier όσο και ο σύζυγός της, είναι εκείνοι που παρουσιάζουν συχνότερα την μουσική της.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η Maier είναι περισσότερο γνωστή και αναγνωρισμένη ως βιολονίστα. Τα βήματά της διασταυρώθηκαν με κορυφαίους συνθέτες της εποχής της, είχε ερμηνεύσει μαζί με την Clara Schumann και, μαζί με τον σύζυγό της, ήταν στενοί φίλοι με τον Edvard Grieg και την γυναίκα του.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή της Maier αλλά και την καριέρα της, ήταν πως έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κάτι που την ανάγκασε να σταματήσει τις εμφανίσεις της και να μένει σπίτι.

Η πρώτη φορά που το παρατήρησε ήταν λίγο μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της. Στις 15 Ιουνίου του 1894, ένιωσε αδυναμία μετά το καθιερωμένο ημερήσιο μάθημα μουσικής στα παιδιά της και ξάπλωσε. Η Amanda πέθανε στον ύπνο της σε ηλικία μόλις 41 χρόνων.

Αποκλειστικά στο ERTecho!