EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Lili Boulanger

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η ζωή της Lili Boulanger χαρακτηρίστηκε από δύο πράγματα: το τεράστιο ταλέντο της και την ασθένειά της. Κατάφερε να συνθέσει 50 έργα, συμπεριλαμβανομένων τρίο με πιάνο, ύμνους, χορωδιακή μουσική και την καντάτα  Faust et Hélène για την οποία βραβεύτηκε από το Ωδείο του Παρισιού με το Prix de Rome το 1912. Και έγινε η πρώτη γυναίκα που το αποσπούσε…κι αυτό, στα 19 της χρόνια.

Η μουσική της Lili Boulanger όμως, χαρακτηρίζεται και από κάτι ακόμη: την αδερφή της Nadia. Αν η Nadia Boulanger δεν αφιέρωνε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της υποστηρίζοντας την Lili σε όλα τα επίπεδα, ίσως και να μην γνωρίζαμε την μουσική της σήμερα. H Nadia Boulanger, η οποία ήταν και η ίδια συνθέτρια και πρότυπο παιδαγωγού, ίδρυσε το 1939 το Ίδρυμα Lili Boulanger στην μνήμη της για να εξασφαλίσει πως η μουσική της Lili δεν θα περνούσε στη λήθη. Και ήταν σε κείνη που υπαγόρευε η Lili την μουσική της τα τελευταία χρόνια της ζωής της που αδυνατούσε  να τα καταγράψει μόνη της.

Η Lili Boulanger γεννήθηκε στο Παρίσι το 1893.

Ο πατέρας της Ernest, ήταν συνθέτης και η μητέρα της Raissa, ρωσίδα πριγκίπισσα που σπούδαζε τραγούδι με τον πατέρα της Lili στο Ωδείο.

Η οικογένεια Boulanger ήταν εξαιρετικά ενεργή στην Παρισινή μουσική ζωή. Η Raissa οργάνωνε σουαρέ όπου εκείνη τραγουδούσε και συνθέτες όπως ο Camille Saint-Saëns, έπαιζαν μουσική. Ο Gabriel Fauré, φίλος της οικογένειας ήταν ο πρώτος που παρατήρησε πως η μικρή αδερφή Boulanger είχε απόλυτο αυτί. Εντυπωσιασμένος, παίζει τραγούδια μαζί της στις επισκέψεις του.

Όταν η Lili βραβεύτηκε με το Prix de Rome, είχε την ευκαιρία να μείνει στην Villa Medici (την Γαλλική Ακαδημία στη Ρώμη) για τρία χρόνια. Οι γιατροί της προσπάθησαν να την αποτρέψουν από αυτό το ταξίδι, αλλά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό της Lili. Αυτή ήταν μια εμπειρία που έπρεπε να ζήσει.

Ο διευθυντής της Villa Medici ήταν εχθρικός μαζί της. Ήταν πεπεισμένος πως μια γυναίκα θα διατάρασσε την πειθαρχεία μεταξύ των άλλων σπουδαστών της Ακαδημίας.

Και η Lili δεν κατάφερε να το πείσει για το αντίθετο καθώς ο ξεκίνησε Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος κι εκείνη βρέθηκε πίσω στο Παρίσι όπου, μαζί με την αδερφή της Nadia, ξεκίνησαν να αλληλογραφούν με μουσικόφιλους στρατιώτες στο μέτωπο.

Η Lili ήταν 22 χρόνων όταν οι γιατροί την πληροφόρησαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε πλέον για κείνη. Και ξεκινά να συνθέτει θρησκευτική μουσική, ύμνους και αποσπάσματα από την Παλαιά Διαθήκη.

Η Lili Boulanger πέθανε από φυματίωση το 1918, σε ηλικία 24 χρόνων. Η Nadia έζησε χωρίς την αδερφή της, άλλα 61 χρόνια.

Αποκλειστικά στο ERTecho!