EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Clara Schumann

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η τολμηρή συνθετική φλέβα του παιδιού θαύματος της Clara Wieck, διαφαινόταν από πολύ νωρίς. Συνέθετε με μια ρυθμική ελευθερία, άλλαζε συχνά τονικότητα στα έργα της και ήταν μπροστά από τον ήχο της Ρομαντικής εποχής που ξεκινούσε να αναδύεται γύρω της. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο κοντσέρτο για πιάνο που έγραψε στα 13 της. Ένα δραματικό και καινοτόμο έργο στο οποίο η δεξιοτεχνία της Clara και η ανεξάρτητη μουσική σκέψη της βρίσκουν την έκφρασή τους. Για την Clara, αυτό το κοντσέρτο για πιάνο ήταν ο τρόπος της να δείξει τις ικανότητές της.

Η Clara Wieck γεννήθηκε στη Λειψία το 1819. Η μητέρα της , Mariane, εγκατέλειψε τον πατέρα της για έναν άλλον άνδρα όταν η Clara ήταν ακόμη παιδί. Ο Friedrich πήρε την επιμέλεια και έδωσε σχεδόν εμμονική προσοχή στην καλλιέργεια του ταλέντου της κόρης του στο πιάνο. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από την αυστηρή παρουσία του αλλά και από το γεγονός ότι στα 8 της χρόνια γνώρισε τον άνδρα που θα γινόταν αργότερα σύζυγός της, τον Robert Schumann.

Αργότερα οι δυο τους παντρεύτηκαν και τα περισσότερα που γνωρίζουμε για την Clara Schumann σχετίζονται με τον αγώνα της να ανταπεξέλθει στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας του συζύγου της, τον θάνατό του όταν εκείνη ήταν κοντά στα 30, την απώλεια κάποιων από τα παιδιά της και για την σταδιακή της απόφαση να αποσυρθεί και να επικεντρωθεί στην διδασκαλία.  Αυτές είναι γνωστές ιστορίες, αλλά παραμένουν σημαντικές καθώς αντιπροσωπεύουν πολλά από εκείνα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες συνθέτριες εκείνα τα χρόνια. Όπως είχε γράψει και ο Robert Schumann για την γυναίκα του: «είναι ανησυχητική η σκέψη πώς τόσες ουσιαστικές μουσικές ιδέες χάνονται επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψει συστηματικά πάνω σε αυτές.

Και την ίδια στιγμή, οι ευθύνες ως συζύγου και μητέρας, πτοούν  την Κλάρα ως προς την ικανότητά της να συνθέτει: «Πίστεψα κάποτε ότι είχα δημιουργικό ταλέντο, αλλά παραιτήθηκα πια από αυτήν την ιδέα. Μια γυναίκα δεν πρέπει να επιθυμεί να συνθέτει, καμιά γυναίκα δεν το κατάφερε μέχρι σήμερα. Πώς θα μπορούσα να ελπίζω ότι εγώ θα ήμουν η πρώτη;»

Όμως ήταν ήδη μια συνθέτρια.

Η Clara Schumann πέθανε στα 76 της χρόνια. Από το 1989 μέχρι και το 2002, το πρόσωπό της απεικονιζόταν στο γερμανικό μάρκο.

Αποκλειστικά στο ERTecho!