EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Cécile Chaminade

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

«Η μουσική της Cécile Chaminade είναι χαριτωμένη και φινετσάτη αλλά επιφανειακή και ανεπαρκής … Και συνολικά επιβεβαιώνεται έπειτα από αυτή τη συναυλία η πεποίθηση πολλών πως μπορεί να φτάσει μια μέρα όπου οι γυναίκες θα ψηφίζουν, δεν θα μάθουν ποτέ να συνθέτουν κάτι που να αξίζει…» Αυτή ήταν μια από τις κριτικές στην New York Evening Post το 1908, έπειτα από μια συναυλία της Cécile Chaminade στο Carnegie Hall.

Η Cécile Chaminade μεγάλωσε σε ένα ευχάριστο σπίτι έξω από το Παρίσι. Ο διάσημος συνθέτης  Georges Bizet έμενε δίπλα τους , ήταν φίλος της οικογένειας και τους επισκεπτόταν συχνά. Ο Bizet έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την νεαρή Cécile και την αποκαλούσε «μικρή του Μότσαρτ». Πρότεινε στους γονείς της να την στείλουν στο Ωδείο του Παρισιού, κάτι που όμως δεν ήταν αποδεκτό για μια νεαρή κυρία, κατά την άποψη του πατέρα της κι έτσι της απαγόρευσε να κάνει αίτηση για να παρακολουθήσει μαθήματα εκεί. Παρόλα αυτά, οικονομικό πρόβλημα δεν υπήρχε, οπότε η Σεσίλ έκανε ιδιαίτερα μαθήματα από κορυφαίους συνθέτες και πιανίστες της εποχής της, αρκετοί από τους οποίους δίδασκαν στην ακαδημία μουσικής στην οποία της είχε απαγορευτεί να πάει.

Όταν ο πατέρας της πέθανε, η Cécile άρχισε να δίνει συναυλίες και να κερδίζει χρήματα για εκείνη και την μητέρα της. Έγινε μια πολύ γνωστή και έκανε περιοδείες σε Γαλλία, Βέλγιο και αργότερα της Αγγλία όπου (όπως και η Fanny Mendelssohn) έγινε μια από τις αγαπημένες της Βασίλισσας Βικτώριας. Μετά το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Chaminade έγινε πρότυπο για εκατοντάδες γυναίκες στις μεσοδυτικές πολιτείες όπου ιδρύθηκαν περισσότερες από 200 μουσικές λέσχες με το όνομά της όπου οι γυναίκες συναντιούνταν και συζητούσαν για μουσική. Κάποιες από αυτές πρέπει να υφίστανται μέχρι και σήμερα.

Αποκλειστικά στο ERTecho!