EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Francesca Caccini

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Francesca Caccini γεννήθηκε το 1587 στην Φλωρεντία σε ένα σπίτι που έσφυζε από μουσική, καθώς ο πατέρας της Giulio Caccini ήταν πρωτεργάτης του νέου είδους της όπερας κατά το πρώιμο μπαρόκ, ενώ όλες οι γυναίκες της οικογένειας τραγουδούσαν. Ερμήνευε ήδη από την παιδική της ηλικία και μετά από την εμφάνισή της στον γάμο του Γάλλου βασιλιά, της προσφέρθηκε μια θέση στην Αυλή, κάτι που ο πατέρας της, της απαγορεύει να κάνει. Στις αρχές του 17ου αιώνα την βρίσκουμε στην Αυλή των Μεδίκων με την Δούκισσα Χριστίνα της Λωραίνης να είναι η μεγαλύτερη υποστηρίκτριά της και μέχρι το 1614 η Caccini είναι η πιο καλοπληρωμένη μουσικός στην Αυλή.

Η Francesca υπήρξε χαρισματικότατη, ήταν η “ντίβα” του μπαρόκ της εποχής της, με θεσπέσια φωνή που γι’ αυτό την χαρακτήρισαν “γλυκό αηδόνι”.
Έγραφε ποιήματα, έπαιζε λαούτο, άρπα, τσέμπαλο και θεόρβη, και διέπρεψε και ως δασκάλα μουσικής.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για την Francesca Caccini. Η διαμάχη της με τον ποιητή της Αυλής και η διένεξή της με την τραγουδίστρια Maria Botti, οδήγησαν την Caccini στην απόλυση. Μετακομίζει στην Lucca κοντά στην Φλωρεντία. Η σχέση της με την Αυλή των Μεδίκων όμως, επανεμφανίζεται 7 χρόνια αργότερα για να παραμείνει εκεί για αρκετό καιρό πριν εξαφανιστεί από τα δημόσια αρχεία το 1614. Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε και πού πέθανε η Francesca Caccini.

Αποκλειστικά στο ERTecho!