EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Dame Ethel Smyth

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Ethel Smyth έγραφε συχνά μεγαλεπήβολα, πομπώδη έργα τα οποία διηύθυνε πολλές φορές. Υπάρχει μάλιστα μια ιστορία που λέει πως κάποτε είχε αρπάξει την μπαγκέτα από έναν συνάδελφό της που επρόκειτο να διευθύνει ένα από τα έργα της γιατί ήξερε πως εκείνη μπορούσε να το κάνει καλύτερα.

Ήταν γνωστή για τις επαναστατικές της ιδέες και δεν είναι σύμπτωση το γεγονός πως εκείνη συνέθεσε το ιστορικό «Εμβατήριο των Γυναικών» που τραγουδούσαν οι σουφραζέτες μέσα και έξω από τις φυλακές του Λονδίνου.

Η Ethel Smyth γεννήθηκε το 1858 στην νότια Αγγλία. Κόρη στρατιωτικού, η σύνθεση δεν ήταν κάτι που της επέτρεπε να κάνει ο πατέρας της και έμαθε από νωρίς πως, όταν τα σκληρά μέτρα παρεμβαίνουν στην ελεύθερη βούληση, υπάρχουν αντιδράσεις. Νεαρή ακόμη, αποφασίζει να κάνει απεργία πείνας με σκοπό να της επιτρέψουν να σπουδάσει μουσική στην Ανώτατη Ακαδημία της Λειψίας και το κατάφερε. Βέβαια την εγκατέλειψε μόλις έναν χρόνο αργότερα καθώς ένιωθε πως το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό και συνέχισε να κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο.

Η Ethel Smyth σταδιακά έχασε την ακοή της όταν ήταν περίπου 50 χρόνων και αποσύρθηκε από την μουσική ζωή, γράφοντας αυτοβιογραφικά βιβλία με μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονταν και στην φιλία της με τον Brahms.

Το 1922, χρίστηκε Λαίδη Ethel Smyth από τον Γεώργιο τον 5ο και πέθανε το 1944 στα 86 της χρόνια.

Αποκλειστικά στο ERTecho!