EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Amy Beach

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Amy Beach συχνά συγκρινόταν με τον Rachmaninov και τον Brahms και οι συνθέσεις της παρουσιάζουν πολλά ρομαντικά χαρακτηριστικά. Αργότερα στη ζωή της, πειραματίζεται με τις τονικότητες, τις εξωτικές αρμονίες και διάφορες τεχνικές.  Και φυσικά, το ενδιαφέρον της για το τραγούδι των πουλιών βρίσκει θέση μέσα στις μελωδίες των έργων της. Επίσης εμπνέεται από Ιρλανδική, Σκοτσέζικηκαι παλιά αμερικανική μουσική.

Η Amy Beach είναι η πρώτη Αμερικανίδα που έγινε γνωστή ως επιτυχημένη συνθέτρια. Από την αρχή της ζωής της θεωρείτο παιδί θαύμα. Ενός έτους μπορούσε να τραγουδά 40 μελωδίες, στα τρία της έμαθε μόνη να διαβάζει και μέχρι να φτάσει τα 4 είχε συνθέσει τρία βαλς για πιάνο παρά το γεγονός πως δεν είχε κοντά. Παρεμπιπτόντως, αυτές οι χειρόγραφες παρτιτούρες υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Είχε μεγάλη υποστήριξη από την οικογένειά της στην ανάπτυξη του μουσικού της ταλέντου και το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον δεν ήταν κάτι άγνωστο για τους δικούς της. Ο θείος του πατέρα της μάλιστα ήταν ο Αμερικανός πολιτικός Oren B. Cheney που ίδρυσε το «Bates College» το πρώτο μικτό κολέγιο στην περιοχή. Παρά τις προοδευτικές απόψεις περί ισότητας στην οικογένεια, η Amy έπρεπε να παντρευτεί και ένας πολύ καλός υποψήφιος ήταν ο κατά 24 χρόνια μεγαλύτερός της χειρούργος Henry Harris Beach. Η Amy ήταν τότε 18 χρόνων.

Παρόλο που υπήρχε μεγάλη αναγνώριση στο μουσικό ταλέντο της Amy, ο γάμος της έγινε με την προϋπόθεση ότι θα ζούσε σύμφωνα με το κοινωνικό στάτους του συζύγου της, που σήμαινε πως δεν μπορούσε να εργαστεί ως μουσικός αλλά αντ’ αυτού μπορούσε να είναι πρέσβειρα των τεχνών.

Για χάρη του γάμου της η Amy, συμφώνησε να μην διδάξει ποτέ πιάνο και να δίνει μόνο δύο συναυλίες τον χρόνο, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, δωρίζοντας τις εισπράξεις. Έτσι, η μουσική της έκφραση βρήκε διέξοδο στη σύνθεση αν και πάντα θεωρούσε τον εαυτό της κυρίως πιανίστα.

Ευτυχώς, η Amy Beach ήταν εξαιρετικά ευφυής και χρησιμοποίησε την θέση της στην κοινωνία για να μεταδώσει και την μουσική της και τις απόψεις της. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν μια influencer’ του 19ου αιώνα. Έγραφε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, συμβουλεύοντας νέες μουσικούς και συνθέτριες και έγινε πρότυπο για πολλούς. Και ήταν γνωστή ως «Θεία Amy». Ο σύζυγός της πέθανε το 1910 όταν εκείνη ήταν 43 χρόνων. Και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μετά τον θάνατό του, ήταν ένα ταξίδι στην Ευρώπη όπου ερμήνευε ως πιανίστα. Όντας η πρώτη Αμερικανίδα συνθέτρια που έγινε γνωστή στην Ευρώπη, η Amy Beach ίδρυσε το 1925 την «Εταιρία Αμερικανίδων Συνθετριών».