EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Phyllis Tate

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Phyllis Tate ήταν μια απόλυτα Αγγλίδα συνθέτρια. Τα έργα της είναι φωτεινά, έχουν τίτλους από γεωγραφικές περιοχές και ιστορικές μορφές της Αγγλίας και πολύ συχνά έγραφε κατευθείαν για το BBC. Και παρόλο που η πνευματική της υγεία δεν ήταν και τόσο σταθερή, (και πολύ συχνά κατέστρεφε τα έργα της αμφισβητώντας τις ικανότητές της)  η μουσική της Phyllis Tate ήταν γεμάτη από υπέροχα χαρακτηριστικά.

Η Phyllis Tate λάτρευε να πειραματίζεται σχεδόν με όλα τα είδη μουσικής, έγραφε για διάφορους και ασυνήθιστους συνδυασμούς οργάνων και είχε πάντα το βλέμμα της στραμμένο σε νέους τρόπους.

Η Tate γεννήθηκε στην Αγγλία το 1911, και ήταν κόρη δυο «απίστευτα αξιαγάπητων αλλά εντελώς ανίκανων γονιών» όπως έλεγε αργότερα η ίδια.

Το σχολείο δεν ήταν ποτέ το δυνατό της σημείο, πέρασε μεγάλο μέρος της εφηβείας της μαθαίνοντας μόνη της να παίζει ukulele και να ερμηνεύει σε συναυλίες. Έτυχε να επισκεφθεί το Κονσερβατόριο μουσικής του Blackheath, όπου τα ταλέντα της ενθουσίασαν και της προσφέρθηκε μια θέση εκεί.

Η Phyllis Tate ποτέ δεν ένιωσε να ταιριάζει εκεί και δεν βοηθούσε και το νέο όργανο που είχε επιλέξει, το τύμπανο. Επέμενε να παίζει και να δοκιμάζει, πολλές φορές χωρίς να ακολουθεί τα μουσικά μέτρα όπως θα έπρεπε. Και άλλες φορές, όταν η ορχήστρα είχε τελειώσει, εκείνη χαρούμενη εξακολουθούσε να παίζει.

Αλλά ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας των συνθέσεων της  Phyllis Tate, τελικά αποδείχθηκε προτέρημα και μετά το 1940, της πρότειναν όλο και συχνότερα να γράφει για την ορχήστρα του BBC. Έργα της όπως «The Lady of Shalott», «The Lodger» (που ήταν βασισμένο σε ιστορίες του Τζακ του Αντεροβγάλτη) και η σουίτα της με τίτλο «London Fields», ήταν έργα που συνετέθησαν κατευθείαν για το BBC.

Η Tate δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένη με τη δουλειά της. «Πρέπει να ομολογήσω, πως μόνο να ελπίζω μπορώ, κάποια από τα έργα μου να καταλήξουν να ακούγονται καλύτερα απ’ ό,τι στην αρχή. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποδειχθεί και δεν είναι στην κρίση του συνθέτη να το αποφασίσει» έλεγε.

Η Phyllis Tate πέθανε το 1987, στα 76 της χρόνια μετά από μακροχρόνια μάχη με την ψυχική και πνευματική της υγεία.

Αποκλειστικά στο ERTecho!