EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Hildegard von Bingen

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

H Hildegard von Bingen μοιάζει περισσότερο μύθος παρά άνθρωπος. Δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά για κείνη, κι όμως είναι εκείνη που το όνομά της βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους συνθέτες που ξέρουμε.

Γεννήθηκε περίπου στα 1100 στην Γερμανία και ήταν το δέκατο παιδί μιας οικογένειας ευγενών (με πολύ ασθενική φύση και εύθραυστη υγεία). Οι γονείς της την αφιέρωσαν στο μοναστήρι του Disibodenberg να μορφωθεί στην θεολογία, την μουσική και τα λατινικά.

Αργότερα ίδρυσε η ίδια το δικό της μοναστήρι και αρχικά, της ασκήθηκε οξεία κριτική γι’ αυτό, η οποία όμως δεν την πτόησε καθόλου. Αντέκρουε όλες τις κατηγορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της και έγραψε περισσότερες από 400 επιστολές σε ευγενείς, ιερείς, βασιλιάδες και ηγετικές προσωπικότητες. Τίποτα δεν στεκόταν εμπόδιο όταν η Hildegard εξέθετε τα επιχειρήματά της και πολλοί ήταν εκείνοι που πείστηκαν από αυτά. 

Μέχρι το 1979, στην 800η επέτειο του θανάτου της, δεν είχαν γίνει σοβαρές προσπάθειες για να γίνει γνωστή, όχι μόνο η μουσική της Hildegard von Bingen, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι τρόποι με τους οποίους συνέβαλε στην εξέλιξη της μεσαιωνικής κοινωνίας. Στα κείμενά της συνδύαζε επιστήμη, θεολογία, φιλοσοφία, φυσιολογία, κοσμολογία, αστρονομία και γεωλογία και θεωρείται από πολλούς ως μητέρα εναλλακτικής ιατρικής.

Η Χίλντεγκαρντ, πέρα από μύστρια και προφήτρια, ήταν και ένας άνθρωπος που οραματίστηκε ένα έργο που θα κάλυπτε τόσο την θεολογική ερμηνεία, όσο και τα πρακτικά ζητήματα της ζωής και του ανθρώπινου σώματος.

Αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο το 2012.

Αποκλειστικά στο ERTecho!