EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Fanny Mendelssohn

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η μουσική για πιάνο της Fanny Hensel είναι εκπληκτικά δεξιοτεχνική. Ερμηνεύει και πειραματίζεται με τα Lieder και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της εστιάζουν στην σημασία του νοήματος των λέξεων καθώς οι αρμονίες μεταφράζουν σε νότες. Γράφει περισσότερα από 460 μουσικά κομμάτια, ανάμεσα στα οποία, τρίο με πιάνο, κουαρτέτα με πιάνο, τέσσερις καντάτες και ορχηστρικές εισαγωγές, 125 κομμάτια για πιάνο και περίπου 250 Lieder.

Ήδη από την εποχή της, πολλοί έλεγαν πως το ταλέντο και η δεξιοτεχνία της υπερτερούσαν από εκείνα του διάσημου αδελφού της και πως οι συνθέσεις της ήταν περισσότερο ενδιαφέρουσες. Αυτό βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός πως είχε γεννηθεί σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές δομές δεν ευνοούσαν την γυναικεία δημιουργικότητα και όπως σημείωνε ακόμη και ο πατέρας της, ο οποίος αναγνώριζε το μουσικό ταλέντο της, δεν ήταν επιτρεπτό να ερμηνεύει η κόρη μπροστά σε κοινό ή να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική ταυτότητα.

Όσων αφορούσε πάντως τον συντηρητικό πατέρα της, το θέμα δεν ήταν το φύλο της, αλλά η τάξη και κοινωνική θέση της οικογένειας.

Η ειρωνεία είναι λοιπόν, πως αν η Fanny προερχόταν από μια κατώτερη κοινωνική τάξη, ίσως και να είχε μια σπουδαιότερη επαγγελματική καριέρα, καθώς θα ήταν αποδεκτό για εκείνη να κερδίζει χρήματα. Ευτυχώς, αργότερα, ο σύζυγός της, ζωγράφος Hensel, την ενθάρρυνε στην εξέλιξη του συνθετικού της ταλέντου.

Η μουσική της Fanny ήταν ξεχασμένη για περισσότερο από έναν αιώνα και με μόνο μετά την δεκαετία του 1960 άρχισε να στρέφεται η προσοχή στις συνθέσεις της. Κάποιες από αυτές, ανακαλύφθηκαν σε συλλογές με μουσικό υλικό του Felix. Τα έργα της ξεκίνησαν να ηχογραφούνται λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετηρίδας.

Αποκλειστικά στο ERTecho!