EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Barbara Strozzi

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Γίνεται γνωστή ως «la virtuosissima cantatrice», η πιο βιρτουόζα τραγουδίστρια. Η Barbara Strozzi γράφει κυρίως φωνητική μουσική την οποία και ερμηνεύει η ίδια, παίζοντας λαούτο.

Η Barbara Strozzi γεννήθηκε το 1619 από ανύπαντρη μητέρα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο πατέρας της, αλλά η μητέρα της εργαζόταν στο σπίτι του ποιητή Giulio Strozzi, ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς λιμπρετίστα εκείνη την εποχή στην Βενετία. Ήταν μέλος της σημαντικότερης ακαδημίας της Ευρώπης εκείνης της εποχής, των «Incogniti» στην οποία ήταν μέλη σπουδαίοι βενετοί διανοούμενοι, πολλοί πατρίκιοι, αλλά και διανοούμενοι από το εξωτερικό.

Την Barbara την θεωρούσε δικό του παιδί (κάτι που πιθανότατα ίσχυε) και βοήθησε στην καλλιέργεια του ταλέντου της στο τραγούδι και αργότερα στη σύνθεση.

Ερμήνευε συχνά στην Ακαδημία του Giulio Strozzi κι εκεί ήταν που γνώρισε στον φίλο του πατέρα της, τον Giovanni Paolo Vidman με τον οποίο έκανε σχέση. Μετακόμισε στο σπίτι του ως επίσημη ερωμένη μαζί με την γυναίκα και τα παιδιά του και έζησε εκεί μέχρι τον θάνατό της. Έτσι μπορούσε με άνεση να ασχοληθεί με το τραγούδι και τη σύνθεση. Χωρίς να παντρευτεί ποτέ, απέκτησε τέσσερα παιδιά και όταν ο Vidman πέθανε, η χήρα του εξασφάλισε πως τα κορίτσια θα έβρισκαν μια θέση σε καλά μοναστήρια.

Η Strozzi δεν κληρονόμησε τίποτα από τον Vidman αλλά όντας η μοναδική κληρονόμος του πλούσιου πατέρα της και έχοντας λύσει τα προς το ζην, μπορούσε να είναι παράλληλα και επιχειρηματίας. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε δανείσει χρήματα στον Vidman που τον βοήθησαν στον δρόμο του προς την αριστοκρατία. …με τόκο βέβαια 10%. Η Strozzi πέθανε στην Πάδουα στις 11 Νοεμβρίου του 1677, σε ηλικία 58 ετών.

Αποκλειστικά στο ERTecho!