EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Elizabeth Maconchy

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Οι δύο προσωπικότητες της Elisabeth Maconchy προκαλούσαν έκπληξη στους φίλους της. Η νοικοκυρά Betty που μεγαλώνει τα παιδιά της και φτιάχνει την δική της μαρμελάδα με την δυναμική, ασυμβίβαστη και πρωτοποριακή συνθέτρια. Μοιάζει (κάποιοι λένε) σαν τίγρης αλλά αυτό μόνο όταν δεν μουρμουρίζει νανουρίσματα ή αλλάζει πάνες.

Η Elisabeth Maconchy κερδίζει τα προς το ζην συνθέτοντας. Αλλά αυτό γίνεται κυρίως μετά τις 10 και μισή το βράδυ, όταν τα παιδιά έχουν πέσει για ύπνο και καμιά φορά στη μέση της νύχτας, όταν ξυπνά για να γράψει μια μελωδία που έχει σκεφτεί.

Είναι ενθουσιασμένη με τον Ανατολικό ευρωπαϊκό μοντερνισμό και μελετά Bartok και Janacek. Κάτι εντελώς διαφορετικό από το ύφος που κυριαρχεί στην Αγγλία εκείνη την εποχή. Αρχικά οι συνθέσεις της λόγιες, συνοπτικές και διάφωνες αλλά στη συνέχεια εξελίσσονται σε κάτι περισσότερο λυρικό και εκφραστικό.

Ωστόσο τα έργα της περιλαμβάνουν μουσική δωματίου, κοντσέρτα , συμφωνική μουσική, μεγάλο μέρος φωνητικών συνθέσεων, τρία μπαλέτα, πέντε όπερες και μια οπερέτα.

Και μάλιστα, τα κουαρτέτα για έγχορδα έχουν σπουδαία σημασία για κείνη.

Γράφει 13 κουαρτέτα και τα παρομοιάζει με συζητήσεις μεταξύ τεσσάρων χαρακτήρων που έχουν συγκεκριμένες απόψεις, κάνουν παρατηρήσεις, διαφωνούν και ίσως στο τέλος να φτάνουν και στην λύση του προβλήματος.

Η αναγνώριση στην Αγγλία έρχεται για την Elisabeth Maconchy  το 1930, όταν η ορχηστρική σουίτα της με τίτλο «suite The Land» παρουσιάζεται στα Proms υπό τη διεύθυνση του Sir Henry Wood.

Η Elizabeth Maconchy είναι μορφωμένη, έχει κερδίσει βραβεία σύνθεσης, έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές για έργα της, γράφει για πολλά και διάφορα μουσικά είδη ακόμη και για «ανδρικά μουσικά είδη» όπως ορχηστρική μουσική και όπερες.

Η Elisabeth Maconchy ήταν από εκείνους που απλά ξεχάστηκαν. Η μουσική της ήταν φιλόδοξη, και πάντα εξελισσόταν. Υπήρξε κορυφαία μαθήτρια στην ακαδημία μουσικής και μάλιστα ήταν και η μόνη γυναίκα που φοιτούσε εκεί τότε. Ο δάσκαλός της, ο γνωστός Βρετανός συνθέτης Ralph Vaughan Williams, την βοήθησε να βρει το δρόμο της και την υποστήριξε στην αναζήτηση του συνθετικού της ύφους, το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό από το δικό του.

Είχε μια φυσιολογική παιδική ηλικία στο Δουβλίνο, που περιλάμβανε και μαθήματα πιάνου. Όταν όμως ο πατέρας της πέθανε όταν εκείνη ήταν 15 χρόνων, μετακόμισε με την μητέρα και τις αδερφές της στο Λονδίνο όπου και έγινε δεκτή στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής. Την περιέγραφαν ως ντροπαλή, χαμηλών τόνων, που αγαπούσε μόνο την μουσική που ή ίδια έπαιζε. Ήταν παντρεμένη με τον William LeFanu για περισσότερα από 60 χρόνια. Απέκτησαν δύο κόρες, η μικρότερη εκ των οποίων είναι συνθέτρια, σαν την μητέρα της.

Αποκλειστικά στο ERTecho!