EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Hilda Sehested

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Hilda Sehested γεννήθηκε το 1858 σε μια εύπορη οικογένεια και ζούσε σε έπαυλη στο Funen.

Στα 15 της χρόνια, εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη όπου ξεκίνησε να σπουδάζει πιάνο με τον (καταπληκτικό δάσκαλο σύμφωνα με περιγραφές της) Christian Frederik Emil Horneman. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια μέχρι η Hilda Sehested να κάνει το πιανιστικό ντεμπούτο της και έφτασε 30 χρόνων για να ξεκινήσει να συνθέτει σοβαρά. Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση ήταν πιθανότατα στις 20 Νοεμβρίου του 1890 στο Svendborg, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της.

Η Sehested υπήρξε μια σημαντική μουσική μορφή στην Δανία, και ειδικότερα στην Κοπεγχάγη. Οργάνωνε διάφορες συναυλίες και βοήθησε στην ίδρυση της Εταιρίας Μουσικής Δωματίου του Østerbro. Συνέθεσε επίσης ένα έργο για την Εταιρία Γυναικών της Δανίας στο Aarhus το 1916 το οποίο διηύθυνε η ίδια παρόλο που δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τον σκοπό του συλλόγου: «Όταν τελείωσε η μουσική, κατάλαβα πως δεν ανήκα σε αυτό το περιβάλλον καθώς οι φεμινίστριες δεν ήταν κάτι που καταλάβαινα».

Η Hilda Sehested, παρόλο που δεν θεωρείται ως πρωτοποριακή συνθέτρια, γνώρισε μεγάλη αναγνώριση και δόξα κατά τη διάρκεια της ζωής της και η μουσική της ακούγεται πολύ συχνά στην Ραδιοφωνία της Δανίας.

Η ζωή της Hilda Sehested ήταν πάντα συνδεδεμένη με την μουσική και πέθανε το 1936, στα 77 της χρόνια.