EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Emilie Mayer

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Emilie Mayer είχε ξεχωριστή έφεση στη χρήση μελωδιών και στις πρώτες της συμφωνίες συναντάμε μια διαρκή εναλλαγή εύθραυστών μουσικών φράσεων με μνημειώδη ακούσματα.

Η Emilie Mayer γεννήθηκε στην Γερμανία το 1812. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της συνέθετε και επένδυσε ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για να καταφέρει να οδηγήσει την μουσική της στις αίθουσες συναυλιών και τα τυπογραφία.

Μετά το ντεμπούτο της στη συμφωνική μουσική, η Emilie Mayer, μετακομίζει από την Πολωνία όπου και σπούδαζε, για να εγκατασταθεί στο Βερολίνο. Εκεί γράφει περισσότερες από 100 συνθέσεις της και παρουσιάζει τα έργα μουσικής δωματίου της σε κοινό στο δικό της σπίτι. Επίσης γίνεται και αντιπρόεδρος στην Ακαδημία της Όπερας του Βερολίνου, αλλά δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μουσική της Mayer. Ήταν πάντα η γυναίκα που έπρεπε να πολεμήσει μόνη της για κα καταφέρει να εκδώσει τα έργα της. Είχε την υποστήριξη των δύο αδερφών της και η μουσική της τελικά έφτασε σε πολλές περιοχές της Γερμανίας αλλά και σε άλλες χώρες.

Η Emilie Mayer δεν έκανε παιδιά και (μαζί με την μουσική της) πέρασε στη λήθη. Έπρεπε να έρθει το 2012, για να έρθει και πάλι στο προσκήνιο όταν ξεκίνησε η αναζήτηση μουσικής γυναικών συνθετριών.

Η Emilie Mayer πέθανε το 1883, σε ηλικία 71 ετών.

Αποκλειστικά στο ERTecho!