EBU - Συναυλίες δίχως Σύνορα Αλεξάνδρα Γιαλίνη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Women in Music | Sofia Gubaidulina

Όταν το θέμα μας είναι οι γυναίκες συνθέτριες πολλοί θα προέτρεχαν  να πουν πως δεν έχουμε αρκετό μουσικό υλικό για να επιλέξουμε.

Κι όμως, γυναίκες που συνέθεσαν μουσική υπήρξαν και υπάρχουν. Κάποιες πολυγραφότατες μάλιστα. Το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους άντρες συνθέτες ως προς την καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή των έργων τους είναι μία άλλη υπόθεση.

Η Sofia Gubajdulina γεννήθηκε στο Τσίστοπολ στη Σοβιετική Ένωση. Σπούδασε στα Κονσερβατόρια του Καζάν και της Μόσχας και στις αρχές του 1961, ολοκληρώνοντας την μουσική της εκπαίδευση, θεωρήθηκε από τις Σοβιετικές αρχές πως έχει αρχίσει να ακολουθεί «λάθος μονοπάτια».

Κερδίζει χρήματα για ένα μικρό χρονικό διάστημα συνθέτοντας μουσική για τον κινηματογράφο, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής εκδοχής του Βιβλίου της Ζούγκλας του Κίπλινγκ και ξεκινά να αυτοσχεδιάζει ασυμβίβαστα.

Καθώς η πίεση από την χώρα της διαρκώς αυξάνεται, η Sofia χρησιμοποιεί την μουσική της, τον αυτοσχεδιασμό και την θρησκεία της ως διεξόδους από τα συνθετικά πλαίσια και ίσως γι’ αυτό το Σοβιετικό Κομουνιστικό κόμμα να χαρακτήρισε την μουσική της ως ανεύθυνη. Τότε, το 1979, μπήκε στην μαύρη λίστα επειδή ερμήνευσε στην Δύση καθώς επίσης γιατί δημιουργούσε μουσική που χαρακτηρίστηκε ως θορυβώδης και χωρίς καμία ουσιαστική καινοτομία.

Αλλά η Sofia Gubajdulina συνέχισε απτόητη, και στη συνέχεια κατέκτησε μια σπουδαία καριέρα γεμάτη από βραβεία και αναγνώριση και (ίσως το σημαντικότερο) γεμάτη με εξαιρετική μουσική.

Το 2000, συνέθεσε ένα έργο έπειτα από παραγγελία για Passion 2000, το αφιέρωμα στον Μπαχ και το 2005 ο Kurt Mazur διηύθυνε την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου στην πρώτη βρετανική παρουσίαση του έργου της The Light of the End’ στα Proms του BBC.

Η Sofia Gubajdulina θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες εν ζωή συνθέτριες.

Αποκλειστικά στο ERTecho!