Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

02Ιολ2019 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης – “Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας”

Τρίτη 2 Ιουλίου στις 9:10- 10:10, ώρα βραδινή
Μικρές Δεξαμενές Μελάνης
“Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας”
https://webradio.ert.gr/trito/

Γερμανία 19ος αιώνας
H Κλάρα Βικ Σούμαν, κορίτσι- θαύμα, εξελίχθηκε σε αστέρι της πιανιστικής τέχνης σε μια εποχή που η γυναίκα- καλλιτέχνης ήταν σπάνιο είδος.
Παρά τις αντιδράσεις του πατέρα της για τον έρωτα και τον γάμο της με τον συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν, παρά την αντίθεση του τελευταίου στη σολιστική καριέρα της, τη ζήλια και τον ψυχικό κλονισμό του, παρά τα οκτώ παιδιά, η Κλάρα Σούμαν κατάφερε να παίζει στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης και να στηρίξει τον Ρ.Σούμαν στις κρίσεις υγείας του.

Το έργο με τον ευφάνταστο τίτλο “Κλάρα Σούμα: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας” της Μαρίας Γιαγιάνου (Maria Yiayiannou) είναι μια διακεκομμένη επικοινωνία μεταξύ των δύο ομότεχνων πρωταγωνιστών .

Πώς βιώνει μια εξαιρετική γυναίκα των μέσων του 19ου αιώνα την καθημερινότητά της με έναν ομότεχνο δημιουργό, ο οποίος την φθονεί ενώ παράλληλα τη λατρεύει; Με τι ψυχικό σθένος αντιμετωπίζει κανείς την κατάρρευση του συντρόφου του; Πώς ξεκουρδίζεται η μηχανή μιας ιδιοφυΐας; Μπορεί μια μαριονέτα να ξεπεράσει τον δημιουργό της; Ποιος κινεί τα νήματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας;

Στη ραδιοφωνική μας μεταφορά, συνθέτουμε θραύσματα αυτής της επικοινωνίας: αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, εσωτερικοί μονόλογοι, κοινό ημερολόγιο, επιστολές.
Μια εξάχρονη που υποκλίνεται σε ένα αυγό, οκτώ τέκνα – ένα για κάθε νότα μιας οκτάβας, δυο καρδιές που γίνονται δάχτυλα.

Ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου (Ανδρέας Κωνσταντίνου) διαβάζει τα λόγια του Ρόμπερτ Σούμαν.

Ραδ/κή σύνθεση, αφήγηση: Afroditi Kosma
Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: George Afentakis

* Μαρία Γιαγιάνου
“Κλάρα Σούμαν
Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας”
Εκδόσεις Μελάνι
Φεβρουάριος 2018, Αθήνα
Εκδόσεις Μελάνι

σχετικα podcasts