Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 23 Απριλίου 2024


Δημήτρης Καρακίτσος: «Για να μην αποτύχουμε όπως οι Μπιόρλινγκ και Καλστένιους»


«Το ότι δεν δύει αλλά γέρνει ο ήλιος στοργικά πάνω από τη Σουηδία, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, κι έτσι ο νυχτερινός ουρανός έχει τα μισά του κεριά αναμμένα, ένας τοίχος για να παίζουν με τις σκιές τους οι λόγχες των δασών, είναι κάτι που για τους άστεγους, για όσους αναγκάζονται να βγάλουν τη νύχτα στην ύπαιθρο, μπορεί ορισμένες στιγμές να είναι ρομαντικό. Παρά την κούραση, ο Γιαν Άντερς Βιλεμαρκ ξύπνησε τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα, με στόμα στεγνό από τη δίψα. Ήπιε νερό από το παγούρι και σηκώθηκε, τα αποκαΐδια σπαρταρούσαν ακόμη. Άπλωσε το χέρι και πήρε ένα τσιγάρο από το πακέτο του Ούλοφ. Ένιωθε χορτάτος από ύπνο, αλλά παράλληλα ότι δεν του περίσσευαν δυνάμεις ούτε για να τινάξει τη στάχτη από το τσιγάρο του. Έριξε μια ματιά στον Ούλοφ: Τυλιγμένος στον υπνόσακο, έμοιαζε με ανδρείκελο που μόνο το μισό πρόσωπο είχε προλάβει να του πελεκήσει ο μαραγκός. Πόσο λίγο ξέρεις τους ανθρώπους, ακόμη και τους πιο κοντινούς, το συνειδητοποιείς όταν τους παρατηρείς στον ύπνο τους. Μια από τις πεταμένες στη φωτιά σελίδες δεν είχε καεί. Πάνω στην καπνισμένη της επιφάνεια οι λέξεις ξετύλιγαν αργυρά μονοπάτια.
….
Υπάρχει ένα πλάσμα που μας ήρθε από το εξωτερικό, κοντό σαν νάνος γελωτοποιός, έτσι ήταν στην αρχή, τώρα όμως σήκωσε ανάστημα και κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί του, είναι σαν τον υπάλληλο που κουρδίζει το ρολόι στο καμπαναριό. Αυτό το πλάσμα λέγεται Νατουραλισμός. Ως εκ τούτου, δεν βλέπεις στα μυθιστορήματα αλεπούδες που μιλούν, ούτε μάγισσες, ούτε τον Όντιν πάνω στο άλογό του, ούτε τους εφιάλτες του Ισμαήλ Πέτρι. Μόνο σκυθρωπές ανθρώπινες φιγούρες, αμφίθυμους ανθρώπους με γούνινα παλτά και ερωμένες, ή μέλη του εργατικού κόμματος που σε λούζουν με μπροσούρες έτσι και πλησιάσεις κοντά.»



Ακούμε:


Επιμέλεια: Αφροδίτη Κοσμά​
Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Νίκος Σαβοργινακης
*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριου Στρόφαλη 

Δημήτρης Καρακίτσος: «Για να μην αποτύχουμε όπως οι Μπιόρλινγκ και Καλστένιους»
Εκδόσεις Ποταμός
Αθήνα, 2022


σχετικα podcasts