Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024


Rumena Bužarovska: «O Άντρας μου»


Έντεκα γυναίκες μιλάνε χωρίς ταμπού για την καθημερινότητά τους και τη σχέση τους με τους συντρόφους τους. Πλάθουν τα πορτρέτα των αντρών παρουσιάζοντας τα ελαττώματά τους

μοιχοί, χειριστικοί, φαντασμένοι, βάναυσοι, απατεώνες-

ενώ αποκαλύπτουν με τόλμη και τον εαυτό τους: τα σχέδια της ζωής τους, τις ήττες, τις ελπίδες, τις ψευδαισθήσεις, τις αδυναμίες τους.


Με τη σκηνοθέτρια Μαρία Μαγκανάρη διαβάζουμε αποσπάσματα από τα διηγήματα:

«Νέκταρ»

Ο υπερφίαλος σύζυγος της πρωταγωνίστριας, γυναικολόγος το επάγγελμα, είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος – ζωγραφίζει αιδοία.
Εκείνης της αρέσει η ποίηση.
Οι πίνακές του και οι απόψεις τους περί τέχνης είναι η βασική αφορμή των καβγάδων τους. Εκείνος πιστεύει πως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι άντρες.

«Αυτό οφείλεται στο ότι οι άντρες είναι το πνεύμα και οι γυναίκες το σώμα. Οι άντρες είναι δημιουργικοί, οι γυναίκες πρακτικές. Οι άντρες κοιτάζουν ψηλά, οι γυναίκες προς τα κάτω.»

Γνωρίστηκαν στη γυναικολογική καρέκλα, όταν εκείνη πήγε για εξέταση κι εκείνος αναγνώρισε «την καθαρή και ωραία ανατομία του αιδοίου» της και την επέλεξε ανάμεσα στις άλλες ανατομίες.

«Σούπα»

Την επομένη της κηδείας του άντρα της, η πρωταγωνίστρια δέχεται στο σπίτι δύο επισκέψεις: μιας φίλης της που της φέρνει σούπα και της μητέρας της που με αφορμή τη σούπα θα της εξομολογηθεί ένα βαθύ μυστικό της.

«Την αναγνωρίζω από τα τακούνια της στην είσοδο. Περπατάει σαν στρατιώτης. Τα τακούνια της θα μπορούσαν να ξυπνήσουν κάποιον ακόμα και από τον πιο βαθύ ύπνο, αλλά όχι από τον θάνατο. Μέχρι και στην κηδεία χτυπούσε έτσι τα τακούνια της, με στρατιωτικό τρόπο».

«Σάββατο, πέντε το απόγευµα»

Η ιστορία ενός φαινομενικά άψογου αν και ιδιόρρυθμου ζευγαριού. Μάλλον συντηρητικού, μέχρι που ο παλιομοδίτης σύζυγος ανατρέψει την άψογη ισορροπία και το ζευγάρι αποκτήσει την κρυφή ιδιορρυθμία του.

«Ο άντρας μου είναι πραγματικός κύριος, από αυτούς που δεν υπάρχουν πια».

«Άνθρωπος της συνήθειας»

Η ηρωίδα είναι ξένη, σύζυγος πρέσβη. Ο σχέσεις με τον άντρα της δεν είναι οι καλύτερες – εκείνος ασχολείται αποκλειστικά με τον εαυτό του.
Ο εραστής της είναι ηθοποιός, εξαιρετικά ελκυστικός και τον διεκδικούν πολλές. Εκείνη το δέχεται – «θέλω να του γίνω συνήθεια, να γίνω κάτι που θα παραμείνει για πάντα».

«…εκείνος με ανάγκαζε να να τα βγάζω όλα εκτός από το καπέλο και τα τακούνια μου. Και τότε μου έκανε έρωτα…Κάτι που ο άντρας μου δεν το κάνει πια καθόλου. Όταν κάνουμε έρωτα, επιμένει να είμαι από πάνω. Εμένα όμως δεν με ερεθίζει πια καθόλου, με το καραφλό, μακρουλό κεφάλι του, με τα λεπτά του χείλη, το ξανθό του γένι που δεν το ξυρίζει τα Σαββατοκύριακα. Με τα χαλαρά χέρια και πόδια του. Με όλα αυτά καλούμαι εγώ να κουνιέμαι από πάνω του και να φωνάζω, που σημαίνει να κάνω όλη τη δουλειά.»


Ακούμε
_ Balanescu Quartet
_ Michelle Rabbia & Ingar Zach
_ Meredith Monk
_ Erik Honore & Sidsel Endersen
_ Maria Tanase
_ Sonic Youth
_ Neu!
_ P.J.Harvey


Αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά – Μαρία Μαγκανάρη
Επιμέλεια μουσικής, παραγωγή: Αφροδίτη Κοσμά​
Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Τάσος Μπακασιέτας
*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριου Στρόφαλη 

Rumena Bužarovska: «O Άντρας μου»
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Βιβλιοπωλείο Gutenberg
Αθήνα, 2022


σχετικα podcasts