Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023


James Joyce: «Τζάκομο Τζόυς»


VII

Ανασηκώνει τα μπράτσα της πασχίζοντας να θηλυκώσει στον αυχένα του λαιμού της μια τουαλέτα από μαύρο τούλι. Δεν το καταφέρνει, όχι, δεν το καταφέρνει. Οπισθοχωρεί προς τα μένα, αμίλητη. Σηκώνω τα χέρια μου να τη βοηθήσω: τα μπράτσα της πέφτουν. Πιάνω τις αράχνινες άκρες της τουαλέτας της κι όπως τις μαζεύω να τις θηλυκώσω, διακρίνω μέσα από το άνοιγμα στο μαύρο τούλι το λυγερό της σώμα θηκιασμένο σ’ ένα πορτοκαλί μεσοφόρι. Ξεγλιστράει απ΄τις τιράντες που το αγκιστρώνουν στους ώμους της και πέφτει αργά: ένα λυγερό λείο γυμνό κορμί που στραφταλίζει στις αποχρώσεις του ασημιού. Γλιστράει αργά πάνω στους λεπτόσχημους γλουτούς από λείο στιλπνό ασήμι και πάνω στο αυλάκι τους: μια θαμπή ασημένια σκιά… Δάχτυλα, ψυχρά και ψύχραιμα και ευκίνητα… Άγγιγμα, ένα άγγιγμα.

VIII

Γοργά καλπάζει η κυρά, γοργά καλπάζει… Άδολη ατμόσφαιρα στον δρόμο ψηλά στον λόφο. Αγουροξυπνάει η Τεργέστη: άγουρη λιακάδα πέφτει στις στριμωγμένες καφετιές κεραμοσκεοές που στοιχίζονται ως ρωμαϊκή φάλαγγα, ένα πλήθος κατάκοιτοι κοριοί προσμένουν μια εθνική λύτρωση. Ο Belluomo σηκώνεται απ’ το κρεβάτι του εραστή της γυναίκας τού εραστή της γυναίκας του, η πολυάσχολη κυρά σε αναβρασμό, μάτι αγριοδαμάσκηνο, ένα πιατάκι ακουαφόρτε στο χέρι της… Άδολη ατμόσφαιρα και σιωπή στον δρόμο ψηλά στον λόφο και οπλές αλόγου. Καπλάζει ένα κορίτσι. Έντα! Έντα Γκάμπλερ!

~

Τον Ιανουάριο του 1968 εκδόθηκε ένα άγνωστο ως τότε έργο του Τζέιμς Τζόις (1882-1941), το “Giacomo Joyce“.

Θέμα του έργου είναι ο κρυφός έρωτας ενός καθηγητή αγγλικών, περσόνα του ίδιου του Τζόις, προς μια (ίσως και περισσότερες) μαθήτριά του στην Τεργέστη λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα εισαγωγικά και ερμηνευτικά κείμενα του Άρη Μαραγκόπουλου που συνοδεύουν το πρωτότυπο κείμενο αποτελούν έργο εμβριθούς μελέτης και εισχώρησης στο έργο του Τζόις.


Ακούμε:

_ μουσική από το άλμπουμ Only Love from Now On της Carmain Villain
_ La Kumpania Zelwer
_ John Dowland


* Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά
* Ηχοληψία, Ηχητική επεξεργασία: Τάσος Μπακασιέτας

* James Joyce: «Τζάκομο Τζόυς»
* Εισαγωγή, Απόδοση, Ερμηνευτικά Σχόλια: Άρης Μαραγκόπουλος
* Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2018


σχετικα podcasts