ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Julio Cortazar: Κουτσό Τρίτη 17 Απριλίου- Τρίτη 15 Μαίου στις 9:10, ώρα βραδινή Κύκλος 5 εκπομπών

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης
Julio Cortazar: Κουτσό 
 
 
Τρίτη 17 Απριλίου- Τρίτη 15 Μαίου
στις 9:10, ώρα βραδινή 

Κύκλος 5 εκπομπών

Με τον μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη σας προσκαλούμε σε ένα ραδιοφωνικό Κουτσό!

Εμπλεκόμαστε με χαρά και δέος στη ραδιοφωνική ανάγνωση θραυσμάτων της συμπαντικής ταχυδακτυλουργίας του “Κουτσό”,

υπό τους ήχους της jazz και της κλασικής μουσικής που “ακούγονται” στις σελίδες του μυθιστορήματος καθώς και μουσικής εμπνευσμένης από το καλειδοσκοπικό κορτασαρικό σύμπαν.

5 εκπομπές
… για το αριστούργημα του Χούλιο Κορτάσαρ, το μυθιστόρημα φετίχ στη νέα, “δαιμονική” μεταφραστική δημιουργία του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Τέλη της δεκαετίας του ’50, Παρίσι.

Δύο κύριοι χαρακτήρες: ο Οράσιο Ολιβέιρα και η ερωμένη του Μάγα.  Ο Ολιβέιρα είναι διανοούμενος της εποχής, ενώ η Μάγα δεν είναι. Συναναστρέφονται με άλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες που αποτελούν την αποκαλούμενη Λέσχη του Φιδιού.
Η Μάγα έχει έναν γιο, τον Ροκεμαδούρ, που πεθαίνει και τότε εκείνη εξαφανίζεται. 
Ο Ολιβέιρα την αναζητεί παντού και κάποια στιγμή εγκαταλείπει το Παρίσι και μεταβαίνει στη Λατινική Αμερική, με την ελπίδα να τη συναντήσει εκεί. 
Στο Μπουένος Αϊρες συναντά ένα άλλο ζευγάρι: τον παλιό του φίλο Τράβελερ και τη σύζυγό του Ταλίτα. Ο Τράβελερ του βρίσκει δουλειά σε ένα τσίρκο όπου εργάζεται κι ο ίδιος μαζί με την Ταλίτα. Ο ιδιοκτήτης του τσίρκου κάποια στιγμή το πουλά και αγοράζει μια κλινική για ψυχασθενείς, στην οποία προσλαμβάνονται και οι τρεις τους.

«Eνα βιβλίο ποταμός, με δεκάδες παραποτάμους που αποσπώνται από το σώμα της αφήγησης, αποκλίνουν και μετά συγκλίνουν πάλι για να εκβάλουν όλοι μαζί σ’ ένα δέλτα απαράμιλλης πνευματικότητας, αλλά και αισθητικής, ευαισθησίας και αισθαντικότητας, αφού στο μεταξύ έχουν γονιμοποιήσει τη φαντασία του ευεπίδεκτου αναγνώστη». Αχιλλέας Κυριακίδης

‘Ενα ποιητικό ψέλλισμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο Τρίτο Πρόγραμμα !

Ραδιοφωνική σύνθεση, παραγωγή, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά
Ηχοληψία: Κατερίνα Λιοντή
Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
Σχεδιασμός ήχου: Άγης Γυφτόπουλος

Διαβάζει ο Αχιλλέας Κυριακίδης

*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριου Στρόφαλη 

http://webradio.ert.gr/trito/
https://www.facebook.com/MikresDexamenesMelanis/

https://www.facebook.com/tritoprogramma/

*Julio Cortazar
“Κουτσό”
Μετάφραση, σημειώσεις: Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις Όπερα, Αθήνα, Μάρτιος 2018

 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης: Ιστορίες που ταξίδεψαν σε φάκελο αλληλογραφίας…  Λόγια που έγραψαν άνθρωποι της Ποίησης, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής, της Ιστορίας, του Θεάτρου, των Εικαστικών. Εκμυστηρεύσεις σε λευκό χαρτί που στήνουν ραδιοφωνικές γέφυρες επικοινωνίας. Επιστολές υπογεγραμμένες, τοποθετημένες σε ηχητικό φάκελο, με τη σφραγίδα του Τρίτου Προγράμματος  της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

σχετικα podcasts