Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

30Οκτ2018 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης -“Τζένη φον Βεστφάλεν- Μαρξ: Λατρεμένε μου Καρλ…” α’ εκπομπή

“Τζένη φον Βεστφάλεν- Μαρξ: Λατρεμένε μου Καρλ…”  α’ εκπομπή

Μέσα στον κρότο μιας Ευρώπης που μετασχηματίζεται καθώς οι λαοί διεκδικούν καλύτερη ζωή με πολιτικά δικαιώματα, οι επιστολές της Τζένης προς “το μικρό της αγριογούρουνο” ζωντανεύουν την αγάπη της στον σύζυγό της και την πίστη της στην παγκόσμια επανάσταση.
Η Τζένη φον Βεστφάλεν Μαρξ, “η Τζένη της κατρδιάς μου” όπως την αποκαλούσε ο Καρλ, γυναίκα ανήσυχη, επιστολογραφεί με πάθος, με πνεύμα λαμπρό και εύθυμο.
“Ήταν γιορτή να παίρνεις γράμμα από την Τζένη Μαρξ!” (Πολ Λαφάργκ)
Στις επιστολές ξετυλίγεται ο κοινός βίος τους με τις οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες (πεθαίνουν 4 παιδιά τους λόγω της ανέχειας) καθώς και ο χαρισματικός χαρακτήρας της Τζένης:
πολύτεκνη απελαύνεται από το Παρίσι, συλλαμβάνεται στο Βέλγιο, αδυνατεί να ταίσει τα παιδιά της επειδή περιμένει το μηνιάτικο του Καρόλου από τα κείμενά του στη «New York Daily Tribune», εκτελεί χρέη γραμματέως, γράφει στους εκδότες του Μαρξ ή αναφέρεται στις χαρές και τις λύπες της οικογένειας.

Οι επιστολές έχουν παραλήπτη εκτός του άνδρα της και τον Φρίντριχ Ενγκελς, τον Γιόζεφ Βάιντεμαγερ (Πρώσο μαρξιστή δημοσιογράφο που συνεργάστηκε με τον Κάρολο στη «Γερμανική Ιδεολογία»), την Μπέρτα Μάρκχαϊμ, τον Λούντβιχ Κούγκελμαν.

Σκιαγραφείται μια ολόκληρη εποχή με τις ιδεολογικές ζυμώσεις, τις πολιτικές συμμαχίες, τις αγωνίες, τους αγώνες και τις προδοσίες. 
Ξετυλίγεται ο κοινός βίος τους, στενά αδιάιρετος με τις συλλογικές απόπειρες και έγνοιες των λαών τότε και μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε προσωπικές στιγμές του ζεύγους Καρόλου και Τζένης Μαρξ.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018.

Ραδ/κή σύνθεση, παρουσίαση : Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma

Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
*Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Γιώργις Αφεντάκης (George Afentakis)

https://www.youtube.com/watch?v=FDeiFfyftq8

**Τζένη φον Βεστφάλεν-Μαρξ

“Λατρεμένε μου Καρλ…”
Ανθολόγηση- μετάφραση- σημιεώσεις: Γιούλη Τσίρου (Γιουλη Τσιρου)
Εκδόσεις Ποικίλη Στοά, 2015
Εκδόσεις Ποικίλη Στοά

σχετικα podcasts