Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

29Μαι2018 Μικρές Δεξαμενές Μελάνης, Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου (α’ μέρος)

Ζορζ Μπερνανός: Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου (α΄μέρος)

“Ναι, αγαπώ αυτό το βιβλίο. Αγαπώ αυτό το βιβλίο σαν να μην ήταν δικό μου. Δεν αγάπησα τα άλλα.”
Αυτό έχει δηλώσει για το “Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου” ο συγγραφέας του, Ζορζ Μπερνανός. 
Ο ιερέας του “Ημερολογίου”, νέος στα 30 του, πηγαίνει στην πρώτη ενορία του με θέρμη κι ενθουσιασμό, αποφασισμένος να ζήσει και να πεθάνει εκεί. Μια ενορία αποχριστιανισμένη, την αποσύνθεση της οποίας εκφράζουν κυρίως όσοι θεωρούν τον εαυτό τους μέλη της. 
Ο νεαρός εφημέριος του Αμπρικούρ, όμως, δεν ενδιαφέρεται να κηρύηξει τον λόγο του Θεού. Είναι κυρίως εξομολόγος, η ψυχή του κάθε ενορίτη είναι το πεδίο του αγώνα του. Όπως παλεύει με τις ψυχές των άλλων, το ίδιο παλεύει με τη δική του, η αυτοεξέτασή του είναι διαρκής: αυτός είναι ο λόγος που κρατάει ημερολόγιο.

Στο πρώτο μέρος της τριμερούς ραδιοφωνικής σύνθεσής μας, επιχειρούμε μια σύνδεση των στοιχείων που αποκαλύπτει η αλληλογραφία του συγγραφέα Ζορζ Μπερνανός με αποσπάσματα από το λογοτεχνικό ημερολόγιο του νεαρού εφημερίου και πληροφορίες που συγκολλούν, με κάποιο τρόπο, κομμάτια της συγγραφικής δημιουργικής πορείας. Από τη γέννεση της συγγραφικής ιδέας μέχρι τη μορφοποίηση και την αυτονόμησή της, από τις διαφωνίες με τους εκδότες μέχρι την παντοδυναμία του έργου και, τέλος, πώς οι ηθικές αξίες του συγγραφέα ενσωματώνονται απτά στο λογοτεχνικό κείμενό του.

Ο Ιωάννης Στρατάκης (Ioannis Stratakis), μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ερτ, διαβάζει χωρία από την αλληλογραφία του Ζορζ Μπερνανός.
Ο Άγης Γυφτόπουλος (Agis Gyftopoulos), εκφωνητής της Ερτ, διαβάζει χωρία από το ημερολόγιο του εφημερίου.

Ραδ/κή σύνθεση, παραγωγή, παρουσίαση: Afroditi Kosma
Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης
Ρύθμιση ήχου: Άγης Γυφτόπουλος

George Bernanos
“Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημερίου”
μτφ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου (Ifigeneia Botouropoulou)
επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Εκδόσεις Πόλις
Αθήνα, 2017

 

σχετικα podcasts