Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες _ Ένας πολύ γέρος κύριος με τεράστια φτερά

[… Κι οι δυό περιεργάστηκαν το πεσμένο κορμί με βουβή κατάπληξη. Ήταν ντυμένος σαν κουρελιάρης. Στο μαδημένο του κεφάλι μόλις και του έμεναν μερικές ξασπρισμένες τρίχες και μερικά σκόρπια δόντια μέσα στο στόμα, κι αυτή η αξιοθρήνητη όψη σαν φτωχό γεροντάκι μουσκεμμένο ως το κόκκαλο του είχε αφαιρέσει κάθε αξιοπρέπεια. Οι μεγάλες σαν όρνιου φτερούγες του, βρώμικες και μισοξεπουπουλιασμένες, είχαν βουλιάξει ολόκληρες μέσα στη λάσπη. Τον περιεργάστηκαν τόσο καλά και τόσο προσεκτικά, που ο Πελάγιο και η Ελισσένδα συνήλθαν πολύ γρήγορα από την κατάπληξή τους και κατάληξαν να βρουν τον άγνωστο συμπαθητικό. Τόλμησαν τότε να του μιλήσουν κι εκείνος τους απάντησε σε μιαν ακατάληπτη διάλεκτο με την ωραία όμως φωνή ενός ναυτικού. Ξέχασαν λοιπόν το πρόβλημα με τις φτερούγες και φτάσαν λογικά στο συμπέρασμα ότι είχαν μπροστά τους έναν έρμο ξένο ναυαγό που το καράβι του είχε μπατάρει μεσ’ στην καταιγίδα. Ωστόσο ειδοποίησαν μια γειτόνισα μπασμένη στα μυστικά της ζωής και του θανάτου, η οποία όμως με την πρώτη ματιά τους έβγαλε από την πλάνη τους:
– Είναι ένας άγγελος, τους λέει. Ερχόταν σίγουρα για τον μικρό μα ο φτωχός είναι τόσο γέρος που η βροχή τον πέταξε κάτω.
Την άλλη μέρα όλοι ξέρανε πως οι Πελάγιο κρατούσανε φυλακισμένο έναν άγγελο με σάρκα και οστά. Και μ’ όλο που η σοφή γειτόνισα επέμενε πώς οι άγγελοι δεν είναι παρά οι δραπέτες που επιζήσανε από κάποια ουράνια συνομωσία, δεν τους πήγαινε καρδιά να τον σκοτώσουν με μπαστουνιές….
Αλλά όταν, χαράματα, βγήκαν στην αυλή, βρήκαν μπροστά στο κοτέτσι όλη τη γειτονιά να χαχανίζει με τον άγγελο χωρίς τον παραμικρό σεβασμό, και να του ρίχνουν για να φάει μέσ’ από το συρματόπλεγμα, σα νά ‘ταν ζώο ενός τσίρκου κι όχι πλάσμα υπερφυσικό… ]

Ακούμε:
– Eivind Aarset
– Codona trio
– Kirjuhel
– Stephan Micus
– Jakob Bro
– Meredith Monk

_ Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά
_ Ηχητική επεξεργασία : Νίκος Σαβοργινάκης

Gabriel Garcia Marquez _ Ένας πολύ γέρος κύριος με τεράστια φτερά
Μτφ: Βάσω Αυγερινοπούλου
Το Δέντρο, τεύχος 25, Ιανουάριος- Φεβρουάριος 1982

σχετικα podcasts