Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | Τρίτη 03 Ιανουαρίου 2023

Η συλλογή περιέχει δεκατρία πεζά από όπου αναδύονται, σαν κτίσματα προς ανάμνησιν, δεκατρείς ασπραπιαίες εικόνες από την ανθρώπινη κατάσταση. Το ολιγοσέλιδο βιβλίο κλείνει με τρεις προσευχές ιδιαίτερης αρμονικής.

~ Μετάλλιο Τ. Μ. ~
Τα καπούλια του αλόγου μου με τινάζαν ψηλά και το τέντωμα των λεπτών μπροστινών ποδιών του μʼ έβρισκε στηριγμένον στους αναβατήρες, συγκλονισμένον από την άτοπη θέση που κατείχα μέσα στη φύση. Δίπλα μου πέρναγαν με ταχύτητα φυλλώματα, κλαδιά, δέντρα, σε μιαν ατέλειωτη ποσότητα.. Όχι σειρά, όχι διαδοχή. Διαδοχή και σειρά
είχαν πάψει να υφίστανται σʼ αυτόν τον ραγδαίο καλπασμό μέσα στο δάσος. Το άλογό μου προχωρούσε πάντα μπροστά. Τα χαλινάρια τα κρατούσα μόνο για στήριγμα. Η μέρα χανόταν. Η νύχτα έπεφτε. Το δάσος μεγάλωνε. Η μοίρα μου ξετυλιγόταν. Έπαψα να βλέπω. Έπαψα να φαντάζομαι ότι βλέπω. Στʼ αυτιά μου μόνο η ιδέα ενός ήχου σαν διαρκές βίτσιμα. Έσκυψα, για να μη φέρνει το σώμα μου αντίσταση στον αέρα. Αρπάχτηκα από τη χαίτη του αλόγου μου. Ακούμπησα το κεφάλι μου στην καυτή παρειά του. Ένιωσα στα ρουθούνια του τον αντίλαλο όλης της κτίσης. Καρφωνόμουν ολοένα και πιο βαθιά στο σκοτάδι.
~ Ίδια προσευχή ~
Ανθέ της τρυφερής μου νιότης, που άλλοι ονόμασαν της ζωής τους φενάκη, καμιά σκέψη δεν μπορεί να λειάνει τα ακάνθινα πέταλα που κοσμούν το κορμί σου. Σε κοιτώ με δειλία, κι απʼ το στόμα μου χάνονται όσες λέξεις νομίζανε ότι είχανε κάτι να πούνε. Κι αν σου λέω αυτά τα λόγια που προδίδουν τη νάρκη μου, εσύ ξέρεις καλύτερα πως, σαν τα όνειρα σβήσουνε με την παύση του ύπνου, απομένει ένα θρόισμα που κινεί τις ζωές μας. Είσαι άνθος παράξενο. Μας δροσίζει ο κλώνος σου, μα ο ύπερός σου μας καίει. Κι από το γάλα σου στάζει μια σταγόνα επικίνδυνη. Μαγνητίζεις τους πόθους, συντροφεύεις τα έργα μας και τυλίγεις επάνω μας μια αθώα πλεκτάνη. Όπως όλοι κι εγώ είμαι τώρα πιασμένος στα λεπτότατα δίχτυα της. Μια χάρη ζητώ: σαν με δεις να σπαράσσω και φρυγμένος να κείτομαι, σκύψε λίγο, υποκρίσου πως μου δίνεις ένα φίλημα.


Ακούμε:

  • Michelle Rabbia & Ingar Zach
  • Henrik Schwarz
  • Henrik Schwarz & Tokyo Secret Orchestra
  • Ryuichi Sakamoto & Alva Noto
  • Meredith Monk

Ηχητική επεξεργασία :Νίκος Σαβοργινάκης
*Το σήμα της εκπομπής είναι μουσική του Μάριου Στρόφαλη

σχετικα podcasts