Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 29.11.2022

Osamu Dazai : Δεν ήμουν πια άνθρωπος

Μία εξομολόγηση για τη μοναξιά, τις ασθένειες της ψυχής, την αυτοκαταστροφική μανία και την απομόνωση.

Ο νεαρός Γιόζο περιγράφει τον εαυτό του ως ανίκανο να κατανοήσει την ανθρώπινη φύση. Οι άνθρωποι τον τρομοκρατούν. Το αίσθημα φόβου και η αδυναμία κατανόησής τους συνοδεύονται από την απέχθεια για την υποκρισία τους. Καταφεύγει σε σκέρτσα, «κάνει τον κλόουν» ως «μια τελευταία αίτηση αγάπης» προς τους γύρω του. Η ζωή με τις περιπέτειές της, οι ανθρώπινες σχέσεις τον ξεπερνούν, αδυνατεί να συνδεθεί, χάνει τις άμυνές του, το αλκοόλ γίνεται μια κάλπικη ασπίδα. Από το εφηβικό του όνειρο να γίνει ζωγράφος καταλήγει σε σκιτσογράφος μάνγκαγια να εξομολογηθεί με βιτριολική ειλικρίνεια «έφτιαχνα αντίγραφα πορνογραφικών εικόνων και τα πουλούσα κρυφά. Χρειαζόμουν λεφτά για το τζιν.»

Αντικαθιστά το αλκοόλ με ενέσεις μορφίνης, σε ηλικία 27 ετών καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική.

«Κι έτσι οδηγήθηκα στη σκέψη να κάνω τον κλόουν. Αυτή ήταν η τελευταία αίτηση αγάπης που απηύθυνα στους ανθρώπους. Γιατί, μ’ όλο που τους φοβόμουν στο έπακρο, φαίνεται ότι δεν μπορούσα ν’ αποσπαστώ εντελώς απ’ αυτούς. Μ’ αυτό το ένα μέσο, να κάνω τον κλόουν, μπόρεσα να διατηρήσω έναν λιγοστό σύνδεσμο με τους ανθρώπους. Κατόρθωσα να διατηρώ αδιάκοπα στην επιφάνεια ένα φτιαχτό χαμόγελο. Ήταν μια ευκολία που πρόσφερα στους άλλους, την πετύχαινα όμως καταβάλλοντας από μέσα μου, με πολύ κόπο, απελπισμένες προσπάθειες κι έχοντας πάντα την αίσθηση ότι μια τρίχα με χωρίζει απ’ την περιοχή του κινδύνου.»

Μια αυτοβιογραφική καταγραφή εν ύφος μυθοπλασίας από τον Ιάπωνα συγγραφέα-θρύλο OsamuDazai, από τους γνωστότερους παγκοσμίως Ιάπωνες συγγραφείς, που γεννήθηκε το 1909 και αυτοκτόνησε το 1948.

Τo «Δεν ήμουν πια άνθρωπος» παραμένει διαχρονικά το δεύτερο μυθιστόρημα σε πωλήσεις στην Ιαπωνία. Έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, έχει γίνει τηλεοπτική σειρά και μάνγκα.

Ακούμε:

*Takashi Yoshimatsu

*Yutaka Hirose

*Midori Takada

*Valentina Magaletti

Ηχητική επεξεργασία: Νίκος Σαβοργινάκης

*OsamuDazai: Δεν ήμουν πια άνθρωπος

Μτφ από τα ιαπωνικά: Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος

Βιβλιοπωλείο Gutenberg Αθήνα 2022

σχετικα podcasts