Μικρές Δεξαμενές Μελάνης Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μικρές Δεξαμενές Μελάνης | 08.11.2022

Σέρχιο δελ Μολίνο: Το Δέρμα

“Το Δέρμα” του Ισπανού Σέρχιο δελ Μολίνο είναι ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό. Ο αφηγητής – συγγραφέας υποφέρει από μία βαριάς μορφής ψωρίαση η οποία τον ανάγει στην κατηγορία του “τέρατος”.

Η ζωή πολλών αναγνωρίσιμων προσώπων –όπως του Στάλιν, του Εσκομπάρ, του Απντάικ, του Ναμπόκοφ, αλλά και κινηματογραφικών ηρώων του Σκορτσέζε– έχει επηρεαστεί παρομοίως από το στιγματισμένο δέρμα τους.

Ο Σέρχιο δελ Μολίνο δανείζεται στιγμιότυπα από τις ζωές τους τα οποία σχετίζονται με την ασθένειά τους προκειμένου να δείξει πώς η ασθένεια μπορεί τελικά να καθορίσει ολόκληρη τη ζωή.

“Είναι συναρπαστική η ικανότητα επανόρθωσης του δέρματος. Τα υγιή κύτταρα αντικαθιστούν αμέσως τα άρρωστα κι εκεί όπου υπήρξαν φολίδες για χρόνια δεν απομένει ούτε καν το φάντασμά τους. Ο χαρακτήρας παραμένει όμως. Με κάποιον τρόπο που δεν ξέρω να εξηγήσω, εξακολουθώ να είμαι ένας λεπρός με ένα κουδούνι δεμένο στον λαιμό, ο οποίος δεν πρέπει να απομακρυνθεί πολύ από το λαιμοκαθαρτήριο. Νομίζω πως θα είμαι πάντα, πως ποτέ δεν θα χάσω εντελώς τη συνήθεια του καμουφλάζ, πω ςπάντοτε θα κοιτάζω τα σεντόνια όταν σηκώνομαι αναζητώντας κηλίδες αίματος, πως θα αποφέυγω να φοράω λευκά πουκάμισα και πως θα κρατάω απόσταση από τους υπόλοιπους ανθρώπους για να μην ανακαλύψουν ακουμπώντας με πως δεν είμαι άξιος να μπω στο Κουμράν. Από τη νόσο θα επιβιώσει μόνο η ντροπή.

Θα είμαι μια μάγισσα ικόγκνιτο που αποποιείται τις δυνάμεις της, αλλά θα εξακολυθήσω να υπάρχω ως μάγισσα. Δίχως έκζεμα, δίχως μπλε σάλιο, δίχως φωτιά στην ίριδα των ματιών μου.”

Ακούμε:

* Leoš Janáček

* Dmitri Shostakovich

* Einojuhani Rautavaara

Ηχητική επεξεργασία: Κατερίνα Λιοντή (Katerina Lionti)

*Sergio del Molina: Το Δέρμα

Μτφ: Μαρία Παλαιολόγου (@Maria Palaiologou)

Εκδόσεις Ίκαρος – Ikaros Publishing

Αθήνα, 2021

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά (Afroditi Kosma)

σχετικα podcasts