Η Καρδιά του Σκότους Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Καρδιά Του Σκότους | Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2023

Boileau – Narcejac, ”Οι Διαβόλισσες” – Νουάρ Γένους Θηλυκού

”Οι ζωντανοί, οι νεκροί, είναι πάντα ο ίδιος κόσμος. Νομίζουμε συνήθως ότι οι νεκροί βρίσκονται αλλού, νομίζουμε πως υπάρχουν δύο κόσμοι. Καθόλου δεν είναι έτσι – βρίσκονται εδώ, αόρατοι, ανακατεμένοι στη ζωή μας, συνεχίζοντας τις μικρές τους εργασίες. Φτάνει να διαθέτεις ένα κατάλοιπο εμβρύου, να μην έχεις εισχωρήσει σε βάθος στη θορυβώδη ζωή, που είναι χρωματισμένη με καταιγίδα από ήχους, χρώματα, σχήματα…” – Boileau – Narcejac, ”Οι Διαβόλισσες”

Τετάρτη 06/09/23, 22.30-23.00, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ συναντά τις ”Διαβόλισσες” – μια ιστορία «απανωτών καρδιακών προσβολών», κλασικό νουάρ μυθιστόρημα, «απίστευτα νεωτερικό», με «τέλεια ίντριγκα» και «ένταση που ως το τέλος δεν κάνει ούτε στιγμή εκεχειρία». Στις “Διαβόλισσες” εμφανίζονται για πρώτη φορά μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ανατρεπτικής πεζογραφίας των Μπουαλώ και Ναρσεζάκ – το τριγωνικό μοτίβο, το επαρχιακό και μικροαστικό σκηνικό, το κίνητρο ενός δράστη που βασανίζεται από τύψεις και φόβο, η συνάφεια αθωότητας και ενοχής, και ιδιαίτερα η αντιστροφή των ρόλων: ο δολοφόνος μετατρέπεται σε θύμα κυνηγημένο από τη γυναίκα που ξέρει ότι σκότωσε. Όπως συμβαίνει και στα καλύτερα μυθιστορήματα του Σιμενόν, αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η προοδευτική απώλεια αντίληψης της πραγματικότητας, η καταβύθιση του ήρωα στην ιλιγγιώδη αγωνία και τον τρόμο, όπου οι παραληρηματικές σκέψεις συγχέονται με αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και μια συντριπτική αίσθηση ανικανότητας. Δεν είναι τυχαίο που ο Francis Lacassin (σεναριογράφος πλείστων τηλεοπτικών διασκευών του Μαιγκρέ και βαθύς γνώστης του Σιμενόν) έγραψε ότι χάρη στους Μπουαλώ και Ναρσεζάκ «το αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς αστυνόμους έχει γίνει μία παραλλαγή των σύντομων αστυνομικών μυθιστορημάτων επί το τραγικότερο»

(φωτό: οι Simone Signoret και Véra Clouzot στην ταινία ”Les Diaboliques” του Henri-Georges Clouzot, που βασίζεται στο μυθιστόρημα των Boileau – Narcejac,1955)

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη. 

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

σχετικα podcasts