Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Καλοκαίρι στην Αμοργό – Μίλτος Πασχαλίδης και Χρήστος Θηβαίος

Η Αμοργός είναι το πιο πολυτραγουδισμένο νησί των Κυκλάδων. Πέρα από τη δική της πλούσια μουσική παράδοση, έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες έργα συνθετών, στιχουργών και τραγουδοποιών όλου του φάσματος.

Στο «Καλοκαίρι στην Αμοργό» του Μίλτου Πασχαλίδη και του Άλκη Αλκαίου, το νησί αυτό καθαυτό απουσιάζει, δεν αναφέρεται πουθενά. Η αίσθηση της Αμοργού, όμως, αυτή η πυρηνική, γήινη και την ίδια στιγμή άχρονη και απόκοσμη παλίρροια συναισθημάτων που σε πλημμυρίζει την πρώτη φορά που θα επισκεφθείς αυτό το μέρος, αποδίδεται υποδειγματικά.

Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου κάνουν κι εδώ τη δουλειά τους τέλεια: μεγεθύνουν τις μικρές στιγμές μιας ερωτικής ιστορίας, αποδίδοντάς τους πανανθρώπινες και συμπαντικές διαστάσεις.

Το τραγούδι παρουσιάστηκε το 2013 στο CD «Καλοκαίρι στην Αμοργό και άλλες ιστορίες», που συνόδευε το βιβλίο που έγραψε ο Μίλτος Πασχαλίδης για τον Άλκη Αλκαίο, με τίτλο «Αγύριστο Κεφάλι». Το βιβλίο δεν είναι μια τυπική βιογραφία. Είναι ένα πορτρέτο του ποιητή Άλκη Αλκαίου και του ανθρώπου Βαγγέλη Λιάρου μέσα από τα μάτια του Πασχαλίδη και μέσα από στιγμιότυπα της σχέσης τους που εξελίχθηκε σε βαθιά φιλία 18 ετών.

Βαθιά φιλία συνδέει τον Μίλτο Πασχαλίδη και με τον Χρήστο Θηβαίο, με τον οποίο μοιράστηκε φωνητικά το «Καλοκαίρι στην Αμοργό». Έχουν κάνει κι άλλα ντουέτα οι δυο τους, αυτό όμως, είναι το αρχετυπικό.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.