Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Όλα τα πήρε το καλοκαίρι – Ελευθερία Αρβανιτάκη

Θλιμμένο, λυρικό και αέρινο, το «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» είναι ένα τραγούδι που όπως πολλά άλλα, αφηγείται την ιστορία ενός καλοκαιρινού έρωτα. Αντίθετα με τα περισσότερα, όμως, δεν στέκεται στην αρχή της ιστορίας, αλλά στο τέλος της.

Εδώ, ο έρωτας και το καλοκαίρι δεν είναι μια υπόσχεση ή ένας ανομολόγητος πόθος, αλλά συντελεσμένα γεγονότα. Έχουν πια και τα δύο τελειώσει κι έχουν αφήσει πίσω τους μόνο κάτι αποσπασματικές εικόνες, καταδικασμένες να αποτελέσουν σύντομα τα υλικά μακρινών και ξεθωριασμένων αναμνήσεων.

Το «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» είναι ένα από τα «Τραγούδια για τους μήνες». Κομμάτι του εμβληματικού έργου που έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου για τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, μελοποιώντας έλληνες ποιητές. Εδώ, η ποίηση είναι του Οδυσσέα Ελύτη, από τα «Ρω του Έρωτα».

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στο κλείσιμο του 1996 σε βινύλιο και CD, αλλά και σε μια υπέροχη, συλλεκτική πια, έκδοση που περιείχε και τα δύο φορμά. Όπως έχει αποκαλύψει ο συνθέτης, η ιδέα του σπιράλ, που έκανε το άλμπουμ να μοιάζει με λεύκωμα ή ημερολόγιο, ήταν εμπνευσμένη από ένα CD του Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Ελευθερία Αρβανιτάκη είχαν συναντηθεί δισκογραφικά τρία χρόνια νωρίτερα, με τα τραγούδια της τηλεοπτικής «Αναστασίας». Στο μεσοδιάστημα έκαναν κι άλλα τραγούδια μαζί, αλλά «Τα τραγούδια για τους μήνες» αποδείχθηκαν τοτεμικά και για τους δύο, αλλά και για την ελληνική δισκογραφία. Είναι τραγούδια που γεννήθηκαν κάτω από μια ιδανική συναστρία και αντιστάθηκαν στη φθορά του χρόνου. Τραγούδια που σίγουρα δεν τα πήρε το καλοκαίρι.


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.