Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Το ωραίο καλοκαίρι – Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Το «Ωραίο Καλοκαίρι» είναι μια από τις πιο ωραίες μπαλάντες του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα.

Δισκογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1992, στο άλμπουμ «Η Μοναξιά του Σχοινοβάτη» και συμπεριλήφθηκε δέκα χρόνια αργότερα και στους «Ελαιώνες της Αγάπης», στον δίσκο όπου οι Κατσιμιχαίοι συγκέντρωσαν όλα τα ποιήματα που είχαν μελοποιήσει μέχρι τότε.

Το «Ωραίο Καλοκαίρι» είναι ποίημα του Αργύρη Χιόνη. Ο Χάρης κι ο Πάνος πήραν τις πέντε από τις έξι στροφές του αρχικού έργου, πείραξαν ελάχιστα κάποιους στίχους για να λειτουργήσουν καλύτερα στο μουσικό περιβάλλον και τους έντυσαν με μια από τις πιο τρυφερές τους μελωδίες.

Η φωνή του Πασχάλη που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος του τραγουδιού εντείνει τον λυρισμό του, ενώ η υπέροχη ενορχήστρωση που βάζει τα χάλκινα, το μπουζούκι και το βιολί να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, δημιουργεί μια γλυκιά ατμόσφαιρα παραμυθιού, μέσα στην οποία το σουρεαλιστικό καλοκαίρι του Αργύρη Χιόνη ζωντανεύει και ξεδιπλώνεται, αποκαλύπτωντας τις ωραίες αλλά και επικίνδυνες πτυχές του.

Όλα αυτά, αποτυπώθηκαν σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα βιντεοκλίπ της δεκαετίας του ‘90, μια πραγματική υπερπαραγωγή που απείχε έτη φωτός από τη μουσικοχορευτική μανιέρα της εποχής και την αισθητική τη πίστας που κυριαρχούσε.

Γενικά, οι Κατσιμιχαίοι, σε όλη τους την πορεία, ανέπτυξαν μια πολύ ξεχωριστή και πολύ έντιμη σχέση με την ποίηση. Μελοποίησαν ποιητές άγνωστους στο ευρύ κοινό, που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της ποιητικής τέχνης και το έκαναν χωρίς να εγκαταλείψουν τις γραμμές του δικού τους μουσικού ιδιώματος. Τον τρόπο τους, τον έχει περιγράψει συνοπτικά ο Χάρης: «Εγώ με τη μελοποιημένη ποίηση είχα πάντα μια δική μου άποψη, λάθος, σωστή, δεν ξέρω. Με αφορούσε πάρα πολύ να μην είχε αυτό το μεγαλόστομο των προηγούμενων μεγάλων συνθετών, γιατί αυτό τρομάζει κιόλας τους ανθρώπους». 


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.