Τραγούδια υπό Σκιάν Αντώνης Τζαβάρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Θάλασσα – Μίλβα

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει τη θάλασσα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα συνθέτη. Η αγάπη του για τον Νίκο Καββαδία τον οδήγησε σε έναν ισόβιο δημιουργικό διάλογο με ένα ποιητικό έργο που γεννιέται, ταξιδεύει και πνίγεται μεσοπέλαγα.

To 1995, μελοποίησε και μια άλλη θάλασσα, αυτή της Λίνας Νικολακοπούλου.

Το συγκεκριμένο τραγούδι -Η Θάλασσα- ήταν το μοναδικό που ερμήνευσε στα ελληνικά η Μίλβα, στο άλμπουμ Volpe D’ Amore, Η Αλεπού της Αγάπης.

Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου ήταν στα ιταλικά. Τα μισά περίπου ήταν καινούρια, που γράφτηκαν κατευθείαν για τη φωνή της ιταλίδας ντίβας, τα άλλα μισά ήταν επανεκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών του συνθέτη.

Όπως έχει αφηγηθεί ο Θάνος Μικρούτσικος, ήταν θαυμαστής της Μίλβα από το 1972, όταν είχε πέσει στα χέρια του ο δίσκος Milva canta Brecht – η Μίλβα Τραγουδάει Μπρεχτ. Ακριβώς 20 χρόνια αργότερα, ένα μεσημέρι του 1992, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που αρχικά θεώρησε ότι είναι φάρσα, αφού μια κυρία που τον αποκαλούσε «Maestro Mikroutsikos» και μιλούσε στην ίδια φράση τρεις διαφορετικές γλώσσες, του συστήθηκε ως Μίλβα και του ζήτησε να συνεργαστούν.

Δύο χρόνια μετά, κυκλοφόρησε το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν πλέον υπουργός πολιτισμού και η Μίλβα στις ηχογραφήσεις τον αποκαλούσε Ντοτόρε. Η «Θάλασσα» (που αρχικά είχε τον τίτλο «Παραμονεύει») ήταν το τραγούδι που τη δυσκόλεψε περισσότερο. Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο συνθέτης, «Αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα από πλευράς ερμηνείας έγινε ακριβώς σε τρία τρίωρα. Μάλιστα τα εννέα από τα έντεκα τραγούδια τα είπε μια και έξω. Το μόνο που την ταλαιπώρησε λίγο (περί τα 45 λεπτά) ήταν το “Θάλασσα” γιατί είχε ελληνικούς στίχους, της Νικολακοπούλου».


«Τραγούδια υπό σκιάν» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το ελληνικό καλοκαίρι είναι αμέτρητα και κρύβουν πίσω τους γοητευτικές ιστορίες. Κάποιες είναι περισσότερο γνωστές, κάποιες είναι παντελώς άγνωστες, ενώ κάποιες άλλες υπεισέρχονται στη σφαίρα του αστικού μύθου.

Τα «Τραγούδια υπό σκιάν» τις βγάζουν στο φως, τον Αύγουστο, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα.